Alger

Så länge människan har funnits på jorden har hon använt havets rikedomar för att kunna få en allsidig och nyttig föda. Alger är rika på mineraler och spårämnen. T ex. wakame algen är rik på selen som du annars bara finner i animaliska produkter. Alger är också väldigt rika på kalcium (komjölk ca 118 mg/100 gr jmf. hiziki 1400 mg/100 gr). Enligt en undersökning av professor Y.Tanaka fo McGill vid Montreals Universitet, Kanada, så är en av algernas huvudkomponenter alginic syra. Denna syra bryts inte ned vid matsmältningen, utan passerar oförstörd genom kroppen. Alginicsyran har förmågan att attrahera och förena sig med tungmetaller såsom arsenik, bly, kvicksilver och t.o.m. radioaktiva ämnen såsom strontium 90 och kobolt m.fl. En daglig konsumtion av alger gör att de eventuella tungmetaller som finns i kroppen attraheras av alginic syran och följer med den ut ur kroppen! En daglig konsumtion av alger är därför speciellt bra om man bor i storstadsområden eller där det förekommer stora utsläpp i miljön.

Pröva på alger och införliva dem i din dagliga kost. De kan användas på många olika sätt. Man kan t ex. rosta dem och mala dem till pulver och använda dem som krydda till maten eller i brödbaket. Den enda begränsningen är din fantasi. Nedan följer några recept. Pröva och njut!

Agar-agar

En alg som används i stället för gelantin i t ex. desserter. Agar-agar går också utmärkt att använda i grönsak-aladåber. (Agar-agar har bl.a. en blodtrycksreglerande verkan).

Jordgubbsgelé

½ – 1 liter jordgubbar, sköljda och rensade

5 dl äppeljuice

5 dl vatten

1 nypa havssalt

4 – 6 msk agar-agar flingor

Blanda samtliga ingredienser och låt koka i 5 minuter. Rör om och häll i en vattensköljd form. Ställ kallt och låt stelna. Serveras som dessert.

Arame

Arame kan användas för sig själv eller blandas i sallader. Den har en mild fin smak som gör den utmärkt till olika rätter.

Kokt arame med lök

5 dl arame, blötlagd i 10 minuter i 1 liter vatten

2 stora lökar, finskurna

Vatten

1 msk shoyu eller mer efter behag

Koka upp lite vatten (2-3 cm) i en kastrull, lägg i löken och låt koka utan lock till löken är genomskinlig. Tillsätt den blötlagda aramen tillsammans med lite av blötläggningsvattnet. Lägg på lock och låt småkoka i 20 minuter. Krydda med shoyu och rör runt så att lök och arame blandas. Fortsätt att koka tills överflödig vätska kokat bort. Servera.

Kombu

Denna alg har många användningsområden. Rosta, mal och servera som krydda till maten. Blötlägg i 5 – 10 minuter, skär i små bitar och fritera dessa i lite olja, utmärkt som party snack. Kombu är bra att koka bönor. Bönor kokas fortare mjuka, blir mindre gasbildande och mer lättsmälta. I många recept kan wakame ersätta kombu.

Lök med kombu

2 st 15 cm långa komburemsor, sköljda i kallt vatten

4-6 medelstora lökar, skalade, skär ett kryss i toppen

1 msk miso, utrörd i lite vatten till tjock kräm

Vatten

Lägg komburemsorna i botten av en kastrull. Ställ lökarna på med roten nedåt. Fyll på med vatten till strax under mitten av lökarna. Lägg 1 klick miso på toppen av varje lök. Koka upp och låt småkoka i 20-30 minuter. Skär kombun i strimlor och servera lökarna med lite finskuren kombu.

Wakame

Wakame är tillsammans med Fu Nori och dulse de alger som kan ätas råa i t ex. sallader. Wakame är också utmärkt att använda i soppor och grönsaksrätter.

Wakamesallad

1 dl blötlagd wakame (blötlägg i 20 minuter)

½ gurka, finskuren i skivor

½ apelsin, skalad och hackad i bitar

Skär wakamen i små bitar och blanda med övriga ingredienser. Servera.

Wakame med ingefära

5 dl blötlagd wakame, skuren i små bitar

2 msk färsk finriven ingefära

Tamari

Vatten

Lägg wakame i en kastrull och täck med blötläggningsvatten. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter. Sila från kokvattnet och använd det t ex. till soppbuljong. Placera wakamen på små individuella serveringsfat och droppa ett par droppar tamari över. Lägg ca ¼ tsk finriven ingefära på toppen av varje portion. Servera.