Kombu

Denna alg har många användningsområden. Rosta, mal och servera som krydda till maten. Blötlägg i 5-10 minuter, skär i små bitar och fritera dessa i lite olja, utmärkt som party snack. Kombu är bra att koka med bönor. Bönorna kokas fortare mjuka, blir mindre gasbildande och mer lättsmälta. I många recept kan wakame ersätta kombu.

Kombu är rik på klorid, kalium, jod, magnesium och spårelement.

Lök med kombu

2 st 15 cm långa komburemsor, sköljda i kallt vatten

4-6 medelstora lökar, skalade, skär ett kryss i toppen

1 msk miso, utrörd i lite vatten till tjock kräm

Vatten

Lägg komburemsorna i botten av en kastrull. Ställ lökarna på med roten nedåt. Fyll på med vatten till strax under mitten av lökarna. Lägg 1 klick miso på toppen av varje lök. Koka upp och låt småkoka i 20-30 minuter. Skär kombun i strimlor och servera lökarna med lite finskuren kombu.