Nyhetsbrev April 2020

Försiktighetsåtgärder för att värna om din hälsa

Vi har infört ett antal förändringar för att förhålla oss till coronapandemin, med avsikten att ta hand om våra medarbetare och upprätthålla en så trygg och ren butiksmiljö som möjligt. 

Vi begränsar antalet kunder i butiken till max fyra personer med hänsyn till allas hälsa. Vi hoppas ni kan ha tålamod om ni måste vänta en stund utanför butiken.

Vi har valt att endast ta emot kortbetalning eller Swish.

Vi gör allt vi kan för att se till att logistiken rullar på som vanligt. Vi står väl rustade med kosttillskott och växtbaserade läkemedel och är väl förberedda på att hjälpa våra kunder. Vi har även utökat vårt sortiment efter önskemål med stapelvaror i stora förpackningar. Produkter levereras till oss dagligen och transporterna fungerar bra. Du behöver inte hamstra, då vi följer de vanliga beställningsrutinerna, som gör att produkterna räcker till alla.

Vi ber dig om följande

Att respektera fysisk distansering på två meter och inte spendera mer tid i butiken än nödvändigt.

Följ myndigheternas råd om självisolering och var vänlig kom inte till butiken om du har förkylningssymptom.

Välj den digitala vägen till vår butik. Använd gärna vår Produktkatalog online för att handla effektivt och bekvämt samt minska väntetiden i butiken. Beställning görs online när du lägger till dina varor i din varukorg och kortbetalning sker i butiken eller med Swish. Vi kan även skicka dina produkter mot postens  fraktavgift.

God fysisk och psykisk hälsa är nu viktigare än någonsin och tillsammans kan vi klara oss genom denna utmanande tid. Vi uppskattar ditt stöd i butiken och önskar dig styrka och mod.

Vårhälsningar,
Cikoria-gänget

Inför hot mot vår hälsa och vårt välbefinnande är det naturligt att känna ångest och rädsla. Om det finns något att göra – gör det, utan att behöva oroa dig; om det inte finns något att göra, kommer det inte att hjälpa dig att oroa dig för det.

– His Holiness the Dalai Lama.

Vårstädning


Du kan gripa tag i det förflutna så hårt mot bröstet att det lämnar armarna upptagna för att omfamna nuet. – Jan Glidewell

Vi människor gillar prylar. Vi har en tendens att hålla fast vid de år efter år. Vi sparar och lagrar saker som vi inte vet vad vi ska göra med längre. Vi kanske behåller saker eftersom de är värdefulla minnen från förr eller så påminner de oss om våra föräldrar, mor-och farföräldrar, tidigare förälskelser eller barndomen. Att skilja sig från dessa dyrbara ägodelar verkar vara uteslutet. Det finns ett talesätt som säger: ”Du måste bli av med det gamla för att ge plats för det nya”. Om du känner dig fast eller stillastående i ditt liv, prova en vårstädning. Kasta bort några prylar, säg adjö till ditt förflutna och välkomna den nya energin av din glädjande, friska framtid. Prova dessa tre idéer:

1. För god psykisk och fysisk hälsa, har vi faktiskt två ”hus” som måste vårstädas: våra fysiska hem och våra fysiska kroppar. Precis som vi samlar prylar i form av urvuxna kläder, tidskrifter, rostiga cyklar, verktyg och slumpmässiga minnessaker, så samlas det matrester och gifter i våra kroppar som behöver rensas ut.

2. För att vårstäda din kropp ger du den en paus från komplicerad mat genom att antingen detoxa eller fasta under en kort tid. Att detoxa (eller att rensa/avgifta) innebär att skala ner ditt matintag till enkla frukter och grönsaker, massor av filtrerat vatten och möjligtvis fullkornssäd. Att fasta innebär att begränsa de flesta livsmedel och dricka mycket vatten, färska grönsaks-och fruktjuicer, te och soppor. Istället för att lägga energi på matsmältningen, finns det mer energi tillgänglig till resten av din kropp och själ. Rengöring och fasta kan skärpa din koncentration, hjälpa dig att uppnå insikt och främja andlig medvetenhet. Det kan också stärka ditt immunförsvar och förbättra din matsmältning.

3. Medan du rensar din kropp och ditt hem, glöm inte bort att även vårstäda ditt hjärta. Kasta bort negativa tankar och vanor som du har samlat på dig som inte längre betjänar dig. Ett rent, öppet hjärta tillåter dig att få allt det goda som väntar dig varje dag. Om ditt hjärta och sinne är betungat, finns det inget utrymme för livets gåvor och överraskningar att komma in.

Detox-tips

Bör äta:

1. Bladgrönsaker: böngroddar, endiver, grönkål, purjolök, vitkål, kirskål, ramslök och rädisor.
2. Äpple, bär, plommon, fikon, chiafrö, psylliumfrö, jordärtskocka och lök (sätter fart på magen).
3. Genmai misosoppa med Wakame havsalg som kvällsmat (lättsmält och stärker tarmfloran).
4. Opastöriserad mjölksyrade grönsaker: Tistelvinds surkål, gurka, morötter (pH balanserande).
5. Växtbaserat protein: ärtor, kikärtor, linser, baljväxter (istället för animaliskt protein).
6. Bittra örter: gurkmeja, ingefära, kamomill, malört, maskrosblad, ramslök, rölleka och rädisor.
7. Kosttillskott för bättre tarmhälsa: T.ex. Symbioplex (probiotika) och Cynaramin (maskrostinktur).
8. Kosttillskott för att avgifta lever: Colomaris (chlorella-alg) och Regulat (koncentrerade enzymer).
9. Drick rikligt med rumstempererat filtrerat vatten (utan kolsyra).
10. Drick maskrosrot-te, brännässla-te eller Curite (blodrenande, stimulerar levern och njurarna)
Läs De Bittra Örterna, Annelies Schöneck.

Dagliga rutiner:

1. Gnid hela kroppen med en varm, fuktig handduk.
2. Torrborsta kroppen mot hjärtat, blodflödesriktning (stimulerar lymfsystemet).
3. Gurgla kokosfett 10-20 minuter i munnen (oil-pulling, Ayurvedisk friskvård).
4. Dra en tungskrapa över tungytan från bakre delen i munnen mot tungspetsen (avgiftande).
5. Nässköljning (med Nose Buddy) vid täppt näsa, allergi, bihåleinflammation, astma mm.
6. 6-veckors tarmreningsprogram utan fasta/lavemang/sträng diet (Robert Gray örter).
7. Fysisk aktivitet (gärna med djupandning).

Bör undvika: Pasta, bröd, mjölk, fil/yoghurt och särskild ost (syrabildande och slembildande).

Följ gärna några av de ovanstående förslagen dagligen under minst fyra veckor. ”Let come…let go”

Månadens livsmedel

Bladgrönsaker
 Bladgrönsaker är några av de enklaste och mest nyttiga grönsaker. Näringstät och fylld med energi, växer de uppåt mot himlen, absorberar solens ljus samtidigt som det producerar syre. Medlemmar av denna kungliga gröna familj inkluderar grönkål, mangold, ruccola, maskrosblad, vattenkrasse, betor, pak choy, vitkål, purjolök, senapskål, spenat och broccoli.

Hur drar våra kroppar fördel av bladgrönsaker? De är mycket rik på kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor och zink och är ett kraftpaket med vitaminerna A, C, E och K. De är fullproppad med fiber, folsyra, klorofyll och många andra mikronäringsämnen och fytokemikalier. Deras färg är förknippad med våren, vilket är en tid att förnya och uppfriska vår vitala livsenergi. I traditionell asiatisk medicin har den gröna färgen ett samband med levern, känslomässig stabilitet och kreativitet. De gröna bladen hjälper till att rena blodet, stärka immunförsvaret, förbättra lever, gallblåsa och njurfunktion, motverka depression, minskar slem vid luftvägsbesvär, förbättra blodcirkulationen och hålla huden ren och fläckfri.

Bladgrönsaker är de grönsaker som saknas mest i den västerländska dieten och många av oss har aldrig lärt sig hur vi tillagar dem. Börja med det mycket enkla receptet nedan.

Månadens recept

Ramslök med wakame

Förberedelsetid: 2 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 4

Ingredienser:
200 g. torkad wakame-alg 
1 msk extra virgin kokosfett
1-2 krossade vitlök
1 knippe ramslök, hackad (valfri bladgrönsak)
1 tsk mirin
1 tsk shoyu

Beskrivning:
1. Värm fettet i pannan på medelhög värme med hackad vitlök tills vitlöksdoften känns, ca 2-3 minuter.
2. Tillsätt hackad ramslök och wakame-alger, stek ett par minuter.
3. Lägg till mirin, shoyu och ett stänk av vatten, täck och låt ånga i 3 minuter.

Serveras gärna med quinoa toppad med maskrosblad. Varje gång du går till din mat- eller gårdsbutik, välj då ut en ny bladgrönsak att prova. Snart kommer du att hitta dina favorit-bladgrönsaker och du kommer att undra hur du någonsin kunnat leva utan dem. Smaklig måltid!

Månadens boktips

Det vilda köket – Lisen Sundgren & Rune Kalf-Hansen