Rapsolja – livsmedel eller drivmedel?

Oljor och fetter från riktig mat och andra naturliga högkvalitativa källor, balanserar vår ämnesomsättning, hjälper oss att hålla en jämn hormonbalans, ger näring till hud, hår och naglar och ombesörjer och upprätthåller kroppens flytande funktioner. Våra kroppar behöver också fett för isolering och för att skydda och hålla våra organ på plats. En hälsosam andel av högkvalitativt fett i en måltid mättar och lämnar oss med känslor av energi, tillfredställelse och värme. Överdrivet mycket fett och olja i kosten, speciellt kraftigt bearbetade fetter, kan resultera i viktökning, finnar, högt blodtryck, leverinflammation och en allmän känsla av mental, fysisk och känslomässig tyngd. Tecken på otillräckliga högkvalitativa fetter är sprött hår och naglar, torr hud, hunger efter måltider och köldkänsla.

Av all ohälsosam bröd, bakverk och färdiglagadmat som vi äter, är de som görs med högraffinerade vegetabiliska matoljor de värsta. Vegetabiliska matoljor är inte så nyttiga som vi blev lärda att tro att de var. Detta beror till stor del på att de är högförädlade livsmedel och när vi konsumerar stora mängder av detta dolda fett (som de flesta av oss gör), störs våra viktiga omega 6:3 balans. Margarin innehåller allmänt för mycket omega-6 fettsyra eftersom det tillverkas med oljor som sojaolja som passar bra in i industriproducerad mat. Bortsett från omega-6 överskottet bidrar högraffinerade vegetabiliska matoljor mycket till degenerativa sjukdomar idag.

Rapsolja anses vara allmänt bra för hälsan, men sanningen är tvärtom. Rapsolja utgör faktiskt en belastning för hälsan. Den innehåller erukasyra, ett giftigt ämne som forskning på djur har visat ha toxiska effekter, i synnerhet på hjärtat, vid tillräckligt höga doser. Av denna anledning minskades kraftigt halten av erukasyra i rapsolja genom hybridtekniken. Än idag finns en del erukasyra i rapsolja. Bregott innehåller rapsolja som anses vara hälsosam speciellt pga. den stora andelen enkelomättat fett som också finns i olivolja. Men rapsolja innehåller skadligt transfett som uppstår vid tillverkningen. Uppmärksamheten om transfett i margarin har ökat allmänhetens förståelse av transfett som sjukdomsorsak. Nackdelarna med rapsolja överväger i alla fall.

Rapsolja är trots allt en ”ren hälsoprodukt” jämfört med den vanliga matoljan och margarin som säljs på mataffären. Den skadliga raffinerings och tillverkningsprocessen förstör de nyttiga beståndsdelarna i matoljan och leder till bildningen av giftiga ämnen. Avstå helt från industritillverkat fett som Becel, Flora, Lätta, Lätt & Lagom, Milda, flytande margariner och matoljor i plastflaskor (särskild med lång hållbarhet). Personer med hjärt- och kärlsjukdomar bör låta bli helt och hållet de ovannämnda industritillverkade fetterna. Man ska akta sig för matolja som saknar en lång tradition i matlagning, som däremot finns med olivolja, sesamolja och kokosfett t ex.

Olivolja är bra för hälsan (som alla vet). Men välj helst ekologisk kallpressad pga. fusk i produktionen. Olivolja passar bra till sallad och tål måttlig uppvärmning, eftersom den är känslig för värme. Ett bättre alternativ till stekning är oraffinerad ekologisk kokosolja som tål värmen bra (med en stektemperatur upp till 175 grader C.) utan att bli förstörd. Rik på mellanlånga fettsyror (laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra) är det ett hälsosamt produktval för matlagning. Det går också att blanda olivolja och kokosolja i stekpannan. Kokosolja är det mest stabila av alla fetter och härsknar inte lika lätt, till skillnad från andra vegetabiliska matoljor.

När du ska välja oljor, köp den högsta kvalitén ekologiska produkter som du har råd med, eftersom oljor och fetter är ryggraden i så många rätter. Ditt val av olja och hur du behandlar den, kan påverka din hälsa både negativt eller positivt. Bra ord att leta efter på glasflasketiketten är ekologiska, första pressning, kallpressad, extra virgin och oraffinerad. Undvik plast emballage eller lock med Bisfenol (som frigörs i fettet). Undvik fetter som är raffinerade, bearbetade, varmpressade eller extraherade med lösningsmedel.

Andra hälsosamma fetter finns i hela nötter och frön och deras smör som mandelsmör eller sesampasta (tahini). Andra hela livsmedel (wholefood) som avokado, oliver och kokosnötter är bra källor till hälsosamt fett, tillsammans med vild lax och ekologiska ägg (rika i omega-3 och -6). Experimentera med dessa hälsosamma fett källor och se vilka som fungerar bäst för dig och lämnar dig tillfredsställd. Prova även smör eller ghee (renat/skirat smör) eftersom de inte bryts ner när de används vid höga temperaturer.

Källor: www.stevenacuff.com / www.drmercola.com / www.westonaprice.org