MCT-olja är en olja som tas som ett slags kosttillskott, och har blivit omåttligt populär bland kost- och hälsointresserade för sina unika egenskaper. MCT står för ”Medium Chain Triglycerides”, vilket på svenska blir ”medellånga mättade fettsyror”. Fördelen med dessa fettsyror är att kroppen snabbt kan ta upp dem, eftersom de skickas direkt till levern som i sin tur omvandlar dessa till ketoner, vilket är en form av energi. På så vis får kroppen snabb energi, utan att blodsocker och insulin påverkas. MCT-olja är extra populärt inom lågkolhydratskost.
MCT framställs generellt från kokosnötter, där det finns olika sätt att skilja de naturliga MCT-oljorna från övriga fettsyror. Istället för att använda oss av kemikalier, så framställs vår MCT-olja från ekologisk kokosolja, genom en ångdestillering som får de medellånga triglyceriderna att separeras från resten av kokosoljan.
Fördelningen av fettsyror i vår MCT-olja varierar naturligt inom dessa intervall:
Kaprylsyra: 55-65 %
Kaprinsyra: 35-45 %
Användning
MCT-oljan är både smak- och doftlös och går därför bra att smyga ner i det mesta, som till exempel en smoothie, kaffe eller en härlig gurkmejalatte! Eftersom det är en koncentrerad olja bör den införas i kosten successivt, där man kan börja med ca 1 tsk per dag, och sedan trappa upp till ca 1 msk per dag.