Pau D’arco (Lapacho) är ett gammalt och livskraftigt trädslag från Sydamerika. Det har använts under flera tusen år som té och livsmedel bland urpsrungsbefolkningar i Sydamerika. Pau D’arco-té består av den torkade innebarken från det vuxna trädet, Lapacho-bark innehåller mineraler, spårämnen och andra substanser, inklusive Q10, järn och ett 20-tal andra näringsämnen.
Historien säger att Pau D’arco hade en utbredd användning bland Inkaindianerna för 1 000 år sedan. Via kringresande spanjorer och portugiser spreds informationen om Pau D’Arco-trädets hälsofördelar. Det finns anteckningar från år 1385 från ett kloster i Makedonien om användandet av Pau D’arco, och det sägs att frihetskämpen Mahatma Gandhi drack Lapacho-té regelbundet.
Lapachoträdet har i sig en stark motståndskraft mot svampar, sporer och virus. Pau D’arco-té lämpar sig väl som ett stärkande sällskapsté.
Rekommenderat intag : 1,5 msk bark och 1/2 liter vatten sjudes i 30 min.
3-6 koppar Lapacho-te kan drickas dagligen för hälsa och välbefinnande – som en stärkande, förebyggande mineralrik dryck, som bantnings- och fasteté, sällskapsté, eller kylt som måltidsdryck, eventuellt med lite citron.
Det kan också användas utvärtes till baddning och tvättning, ögonbad, omslag och som badtillsats.