Tapiocamjölet utvinns från maniokbuskens rötter. Tapiocamjöl är rikt på stärkelse. Helt glutenfritt.
Manihot esculenta
Cassava kommer ursprungligen från den tropiska delen av Sydamerika, där den under nära 5000 år varit en viktig kulturväxt. Först i slutet av 1700-talet kom den till Asien (Sri Lanka). På Java, där den nu spelar en stor roll, introducerades cassava först 1835. Nu odlas den i stora delar av det tropiska området med Brasilien och Thailand som största producenter. Cassava är basmat i många länder i Asien, Afrika och Central- och Sydamerika. I Sydamerika är den känd som yuca. Cassavaplantan är en flerårig buske, som kan bli upp till 5 meter hög. Knölarna är rotknölar med upplagringsnäring. Varje knöl kan väga upp till 10 kg, men vanligast är omkring 2 kg. Ytterst har knölarna ett korklager. Under det finns ett barklager med stärkelse och underst ett vedartat lager, även det med stärkelse. Mellan bark och ved finns en silväv som innehåller en glukosid, linamarin. Denna glukosid omvandlas lätt till blåsyra, som är mycket giftig. Det finns söta resp bittra sorter. Alla sorter innehåller dock blåsyra och cassava bör alltid tillagas innan man äter den. Kokning eller rostning gör att blåsyran försvinner. Knölarna skalas och kokas hela eller i mindre bitar. Kokt cassava kan ätas som tillbehör till grönsaksrätter eller t ex stekas.
Cassava importeras hela året från Syd- och Mellanamerika.