Xantangummi är helt fritt från gluten men har samma elastiska fördelar som gluten har. Därför är Xantangummi ett så uppskattat alternativ när du vill baka glutenfritt bröd.
Vad är Xantangummi och hur framställs det?
Xantagummi är helt glutenfritt och utvinns från majs eller soja. För att få fram Xantangummi följer man dessa tre steg:
- I majs och soja finns glukos som man låter jäsa tillsammans med bakterien Xanthomonas campestris.
- Sedan renas den lösa massan från restprodukter med isopropylalkohol och blir till en fast massa.
- Efter att man torkat den fasta massan maler man ner det till ett fint pulver som man sedan kan tillsätta till valfri vätska för att få dess sega konsistens som liknar gummi.
Namnet på svenska kommer från bakterien Xanthomonas och speglar slutresultatets klistriga egenskap som liknar gummi – därav namnet Xantangummi. Så ett kort svar är att man låter majs eller soja jäsa med bakterier, torkar det till ett pulver och vips så har du ett glutenfritt alternativ att baka med.
Vad används Xantangummi till?
Du som är glutenallergiker (har celiaki) eller vill baka glutenfritt av andra hälsoskäl kan använda Xantangummi för att ersätta gluten vid bakning och få ett bättre glutenfritt resultat därför att Xantan stabiliserar bakverken snabbare och bättre. Gluten är klistrigt och de egenskaperna förlorar du när du tar bort ett mjöl med gluten i så då måste du kompensera detta med något annat. Precis som psylliumfröskal ersätter det gluten vid bakning men du behöver ha en glutenfri mjölmix eller ett naturligt glutenfritt mjöl som bas.