”Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning.” Så skrev Dagens Nyheter om Ett sötare blod när boken kom ut 2012.
Ett sötare blod är min första bok. Den kom till efter ett samtal med en person som har typ 2-diabetes. Hon berättade att hon hade slutat med sina insulinsprutor efter att hon hade börjat äta en strikt lågkolhydratkost. Dessutom gick hon ner över 40 kilo i vikt inom loppet av två år (läs mer i bokens första kapitel). Samtalet blev en tankeställare. Kvinnan åt mer kaloririkt fett, men gick ner i vikt. Hennes berättelse stämde inte alls med de kostråd vi har fått, som ju har gått ut på att vi måste snåla på fett för att hålla oss smala. Min nyfikenhet väcktes. Vad finns det egentligen för grund för Livsmedelsverkets rekommendationer? Hur har de formats?
Dörren öppnades till en ny värld
När jag granskade den vetenskapliga litteraturen öppnades en helt ny värld. När vi drog ner på fettet, började vi istället äta mer socker, pasta och annan kolhydratrik mat. Det har lett till att vårt blod har blivit sötare än någonsin tidigare under mänsklighetens historia. I Ett sötare blod berättar jag om den forskning som visar att ett högt blodsocker eldar på åderförkalkning och demens. Kroppen blir inflammerad och vårt tillväxtsystem löper amok, vilket kan trigga cancercellers ohämmade tillväxt.
Så här skriver en läsare om boken: ”Mycket välskriven och synnerligen trovärdig, inte minst därför att boken saknar pekpinnar. Den visar istället på omständigheter och fakta och låter läsaren dra egna slutsatser. Det kanske bästa av allt: den handlar inte om bantning. Viktproblemet är hänvisat till ett kapitel i slutet av boken.” Du hittar fler recensioner här: kundrecensioner.
Intervjuade forskare har granskat de delar av boken där de är onämnda. Detta för att boken ska vara faktamässigt helt korrekt. Läs mer om hur jag har arbetat med boken: Hur trovärdig är Ett sötare blod?
Ha mindre fett i maten, så får du mindre fett på kroppen. Så löd rådet från våra myndigheter. Men det har blivit precis tvärtom. En epidemi av fetma och diabetes har drabbat stora delar av världen. Varför? I Ett sötare blod granskar vetenskapsjournalisten Ann Fernholm våra kostråd. Likt en deckarförfattare nystarhon upp historien om hur forskare vandrade vilse när de utsåg kolesterolnivåerna i blodet till ett avgörande mått på hjärthälsa. Hennes kartläggningar pekar istället ut en annan bov i dramat: vår sockerstinna kost som har gett oss ett allt sötare blod. Ett högt blodsocker skadar våra blodkärl och eldar på utvecklingen av både åderförkalkning och demens. Mycket insulin i blodet driver tillväxt i kroppen: nyfödda väger mer, barn går tidigare in i puberteten och vi löper en allt högre risk att drabbas av cancer. Ann Fernholm ger här en både bred och insiktsfull bild av hur din hälsa påverkas av vad du äter. Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning. Malin Nordgren, Dagens Nyheter. Till alla som däremot blir stående med fingrarna i godisaskarna finns en receptfri dunderkur: boken Ett sötare blod om hälsoeffekterna av ett sekel med socker av Ann Fernholm. Den är i paritet med Isabella Lövins bok om överfisket, vad gäller att med lätt hand borra sig in i ett komplext kunskapsområde. Dagens Nyheters ledarsidor.