En groddburk i tre lager som ger dig möjligheten att odla tre olika frösorter samtidigt och njuta av flera olika färska groddar.
1. Förberedelse
Skölj din BioSnacky i kallt vatten. Torka inte insidan av groddlådan. De röda ventilationshattarna ska sitta noggrant men inte för fast på utloppsröret. Skölj fröerna ordentligt under rinnande vatten.
2. Sådd
När man sår mycket små frön, lägg en bit fuktigt fröpapper på hyllan. Fördela fröerna enligt riktlinjerna som anges på fröpåsen. Det behövs inget fröpapper om fröna är större. Se till att fröna inte ligger alltför tätt. Du kan antingen grodda frön på endast en hylla eller på flera hyllor samtidigt. För att kunna skörda färska groddar varje dag rekommenderar vi att fröerna odlas i tidsintervaller. Efter sådden staplas lagren så att de röda ventilationshattarna inte hamnar direkt ovanpå varandra utan att de är lite förskjutna mot varandra.
3. Vattning
Vattna enligt rekommendationerna på fröpåsen. Vattna gör du antingen genom att placera hela behållaren, med öppet ventillock under rinnande ljummet vatten eller genom att vattna varje hylla var för sig. Häll i vattnet i den övre skålen tills de röda ventilationshattarna är helt täckta – minst 5 dl och tills vattnet börjar rinna av. Nu vattnas alla våningar automatiskt. Skölj väl de groddar som ännu ej har börjat grodda, men så snart de har gjort det så se till att nedre hyllan hålls fuktig.
Eventuellt överskottsvatten kommer att rinna ut genom ventilerna på nedersta hyllan ner till bottenplattan. Vattennivån kan minskas genom att luta hela behållaren och detta förhindrar också översvämning. Se till att inget överskottsvatten står i behållaren. Beroende på odlingsförhållandena så kan mognadsprocessen variera från vad som står på fröpåsen. De groddar som har utvecklats och fått tydlig blank yta behöver bara sprayas med färskt vatten.
4. Ljus
Placera groddlådan ljust men inte i direkt solljus.
5. Temperatur
Den ideala temperaturen ligger mellan 18-22 grader. Högre eller lägre temperatur kan antingen förlänga alternativt förkorta groddningstiden.
6. Skörd
Beroende på vilken typ av frö som såtts, rumstemperatur, ljustillgång och varje frös speciella behov, kan du skörda groddar inom 3-8 dagar. För att skörda – dra varsamt upp groddarna så att du inte förstör rötterna, eller klipp av dem från fröpappret.
7. Rengöring
När alla groddar skördats måste groddlådan diskas ordentligt. Groddlådan tål att diskas i diskmaskin, men vi rekommenderar att den i så fall placeras uppe i maskinen, då mer värme utsöndras med nertill i en diskmaskin.
Vi rekommenderar att du sköljer groddarna innan du äter dem. Om groddarna inte ska ätas direkt kan de förvaras i kylskåp i 2-3 dygn.
Fröerna kommer inte att gro om:
fröerna placeras för tätt
fröerna inte vattnas noga
rumstemperaturen är för hög eller för låg (optimal temperatur för groddning ligger mellan 18-22 grader)
fröer annat än de speciellt utvecklade fröna från BioSnacky används
Ogynnsamma förhållanden, såsom för mycket vatten runt fröerna, över-eller undervattning, fel temperatur eller mängd ljus kan leda till att mögel bildas. Mögel har en unken lukt och ska inte förväxlas med de tunna rötter som kan bildas.
Storlek: höjd 15,5 cm; diameter 20 cm