Korngräs, rikt på klorofyll, är ett kosttillskott gjort av den lummiga delen av kornplantan (Hordeum vulgare). Det innehåller nästan alla näringsämne man behöver få i sig dagligen såsom enzymer, vitaminer, mineraler, karotinoider, klorofyll och olika antioxidanter. Proteinet i korngräs innehåller 18 av de 22 essentiella aminosyrorna.
Rawpowders korngräs från Nya Zeeland innehåller näringsvärden motsvarande över 20 gånger av andra grönsaker.
PRODUKTION:
Vi skördar våra korn från en organisk gård i Canterbury, Nya Zeeland. Den skördas när plantan fortfarande är ung, ungefär när den är 30cm lång. Mellan 1-6 timmar efter att korngräset blivigt skördat så transporteras det till ett organisk certifierat torkningsföretag. Där minskar man fukten upp till 4%. Det gör man med hjälp av varm luftstorkare. Torknings processen tar mellan 20-25 minuter, prover tas varje timme för att kolla kvaliteten på korngräset. När det väl är torrt så mals det ner till pulver och paketeras, sedan inväntar den transport till Sverige.
NÄRINGSINNEHÅLL per 100 gram:
Energi: 278kcal/ 1160kJ
Fett: 1,8g
Varav mättade fettsyror: 0,2g
Kolhydrater: 21g
Varav naturligt socker: 4,1g
Fibrer: 34,3g
Protein: 27,3g
Salt: 0,4g
Klorofyll: 1g
Karotenoider: 104 mg
och många fler näringsämnen
REKOMMENDERAD ANVÄNDNING:
Ta drygt 1 tsk dagligen blandat med mat eller vatten. Öka gradvis till en matsked över en 6 veckors period, minska mängden om du upplever utrensningssymptom som huvudvärk. Denna produkt bör inte användas som en ersättning för en balanserad och varierad kost. Den är lämplig för vegetarianer och veganer.
FÖRVARING: Förvaras i ett svalt, mörkt och torrt utrymme. Öppnad förpackning bör tillslutas för att undvika fukt och förlänga hållbarheten. Förvaras utom räckhåll för barn.
Korn har använts av människor i tusentals år. De gamla egyptierna, romarna och vikingarna alla använde Korn. Christopher Columbus tog den till Amerika 1493. Under det tjugonde århundradet upptäckte man att den lummiga unga plantan är enorm i sitt näringsinnehåll vilket skapade många fördelar i både människans och djurens kost. Den är även glutenfri.
Korn eller Hordeum, är ett gräs av många olika vilda arter. Dock är Korngräset som vi känner till den lummiga tillväxten av Hordeum vulgare. Det odlas oftast inom jordbruket. Många av korngräsets egenskaper kommer från dess klorofyll innehåll. Detta ämne som gör gräset grönt är den väsentliga ingrediensen i fotosyntesen och grunden för all växtlighet. Klorofyll har också en mycket liknande struktur som hemoglobin i blodet. Viktiga ingredienser i korngräs är proteiner, vitaminer och mineraler. Proteinet i korngräs har 18 av de 22 aminosyror, inklusive alla de åtta essentiella aminosyror som kroppen inte kan bilda själv. Korngräs är således en utmärkt proteinkälla för veganer, som ofta saknar den i sin kost. Korngräs är också rikt på vitaminer, med 30 gånger mer vitamin B1 än komjölk, B2, B6, stora mängder av B12, och riklig med C vitamin.
Korngräs är också en utmärkt naturlig källa av mineraler, inklusive kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor och kalium. Eftersom den också innehåller en betydande mängd folsyra, pantotensyra, karotenoider (inklusive betakaroten) och organiskt natrium, så är det inte så konstigt att det har kallats för Superfood.