Quinoa (uttalas egentligen keen- wah) är ett näringsmässigt kraftpaket med forntida ursprung. Den växer vilt i Sydamerika och odlades ursprungligen av Inkafolket för mer än 5000 år sedan, de hänvisade till det som ”moder av alla gryn”. Quinoa sägs ha varit en förklaring till Inkarikets starka ställning, eftersom den innehåller mycket nyttigheter som höll Inkafolket välnärt och starkt. Quinoan är en av få växter som innehåller fullvärdigt protein, det vill säga alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan producera, vilket gör det till en bra proteinkälla för vegetarianer. Quinoa är därmed en utmärkt proteinkälla som går att odla i Sverige med bra resultat då den är besläktad med våra mållor. Quinoa är också rik på magnesium, fibrer, kalcium, fosfor, järn, koppar, mangan, riboflavin och zink. Quinoa anses allmänt som en säd, men det är faktiskt fröet till en växt som heter Chenopodium eller en ört som heter mjölmålla på svenska som är släkt med rödbeta, mangold och spenat. Quinoa är ett glutenfritt gryn och som andra fullkornssäd, har en liknande effekt med att hjälpa till att stabilisera blodsockret.
Quinoa vikinga med helt frö har mer fibrer och en matigare textur än annan quinoa som har en borstad kärna. Vikinga har en rund spannmålssötma med en ton av nötter och solrosfrön. Passar utmärkt till biffar och bollar och som tillbehör istället för ris eller pasta. Lämpar sig bra som grötgryn eller i sallader och är möjlig som proteinkälla helt eller delvis i vegetariska och veganska rätter.
TILLAGNING
Quinoa har en vaxartad skyddsbeläggning som heter saponin som kan lämna en bitter smak. Bitterämnen kan man lätt avlägsna genom att skölja grynen i kokhett vatten innan kokvattnet tillsätts. Före tillagning bör quinoa alltså sköljas med kokhett vatten för att avlägsna den giftiga (men naturligt förekommande) bittra beläggning, kallad saponin. Saponin, när de avlägsnas från quinoa, alstrar en tvållösning i vatten. Barn under två år ska inte äta quinoa just på grund av eventuella saponinrester. Quinoa sköljs innan den förpackas och säljs, men det är bäst att skölja igen hemma före användning. Placera quinoa i sil och skölj noga med vatten. Valfritt: blötlägga quinoa 4-5 timmar före kokning. När det är kokt, får den en fluffig, något krispig konsistens. Prova det i soppor, sallader, som en frukost gröt eller som en egen sidorätt.
Tillagningstid: 20 minuter
Antal portioner: 2
- Skölj quinoa noga i finmaskig sil med kokande vatten.
- Koka upp 4 dl. vatten med 2 dl. quinoa och lite salt.
- Låt koka 15 minuter och stäng därefter av värmen.
- Låt stå på eftervärme 5 minuter till så att all vätska absorberas.
- Ta bort från värmen, tillsätt persilja t ex och rör om lite med en gaffel.
- Sätt på lock och låt stå i 3-5 minuter och varsågod att servera.