Maskrosrötter är rika på bitterämnen, pektin, garvämnen, inulin och slemämnen. Bitterämnena stimulerar aptiten och matspjälkningen och gör att vi producerar mer gallaoch andra magsafter vilket gör att vi bättre spjälkar fett och olja. Garvämnen är milt sammandragande och slemämnena skyddande. Många av örterna används som de är till örte eller blandas till egna örtteblandningar. Här finns också fina dekorationsörter som t ex rosenblad, rosenknoppar, blåklint, ringblommor mm. Dessa kan även användas till te och annat. En del av örterna kan vara fina till fot- och helkroppsbad. Använd vår örtpåse så blir det enklare, eller gör avkok. Örtavkok kan också användas i olika hud-och hårvårdsprodukter.
Inom Ayurveda:
Minskar Pitta och Kapha överskott. Används för problem med brösten och bröst körtelen (invärtes). Har även en positiv effekt på det lymphatiska systemet. Utrensande för lever och galla. Lätt urindrivande. Fungerar bra tillsammans med karborrerot vid för hög pitta eller bara som svalkande under sommaren.(tillsätt gärna lite kardemumma och koriander för smaken).