Ajwain är kryddan som
- förbättrar aptiten
- stärker matsmältningen
- är bra mot gaser
- är bra för andningsvägarna
Ajwain kallas även ajowan och är en vanligt förekommande ayurvedisk krydda. Den smakar som spiskummin eller timjan, fast starkare.
Fröna är små, grågröna till färgen och kryddan är ganska pepprig när den är rå, men mildare när den är kokt.
Ajwain hjälper till att lugna Vata och Kapha, men ökar Pitta.
Enligt Ayurveda är ajwain kraftfullt renande. Den stimulerar aptiten och förbättrar eliminering samt rekommenderas för att lindra gaser och obehag i magen. Den stimulerar även andningsorganen och njurarna.
Vi rekommenderar för matsmältningen: 1 tsk direkt efter lunch och middag, svälj ner med lite varmt vatten. Tugga ej!
För andningsvägarna: 1 tsk ajwain i kokande vatten, täck för ögonen och inhalera i ca 10 minuter.