Örtagubben Åkerfräken (Equiseti herba, horsetail) passar som smaksättare och krydda i matlagning, och som åkerfräkente. Åkerfräken har en något bitter smak med nötiga toner, och kan gärna blandas med andra örter för att ta bort lite av bitterheten. Åkerfräken är en mineralrik växt, med ett rikt innehåll av framför allt kisel. Vill du ta tillvara på mineralinnehållet i örten när du brygger åkerfräkente, bör du låta örten ligga kvar i det heta vattnet under cirka 10 minuter innan du dricker det, då det tar en liten stund att frigöra mineralet ur växten. Tillredning: 1-2 tsk åkerfräken till 2,5 dl hett vatten. Låt dra 5-10 minuter. Viktigt: Förvaras torrt och mörkt.
Åkerfräken är en flerårig art som kan bli upp till fyra decimeter hög. Utbredning. Åkerfräken är en mycket vanlig art som förekommer i hela landet. Den växer i snart sagt alla slags miljöer, såsom i vägkanter, på sjöstränder, i åkrar, på skräpmark och till och med på kalfjället. Första fynduppgift publicerades på 1600-talet (Nordstedt 1920). Detta är Örtagubbens eget varumärke. Örtagubbens egna örter kommer från utvalda ekologiska odlare i Europa.