En ört som inte är besläktad med vete, men som har liknande användningsområden och egenskaper. Kan användas som ris, i bakning eller sallad.
Bovete är ett mycket mineralrikt sädesslag som är glutenfritt. Man kan laga gröt till 2-3 dagar samtidigt och förvara i kylskåp. Bovete smakar lite speciellt och man kanske inte tycker så mycket om det i början men de flesta tycker om det efter ett tag. Det är inte syra bildande som korn och dessutom värmande så ge det en chans. Att tillaga bovete kräver lite extra omsorg. Det innehåller ett naturligt röd färgämne (fagopyrin) som kan verka irriterande på ögats slemhinnor och som bör avlägsnas före kokning. För att få bort det häller man kokande vatten över bovetet. Man kan också koka upp bovetet, slå bort uppkokningsvattnet och koka upp bovetet i nytt vatten igen.
Bovete behöver inte blötläggas. Tvätta först bovetet ordentligt i kallt vatten. Skölj den därefter i kokande vatten och sedan igen i kallt.
Beräkna till 2 personer 2 dl. bovete och 7 dl. vatten. Koka upp och låt koka ca. 15 minuter. Stäng därefter av varmen. Låt gröten svälla ca ½ timme. Salta och servera med kanel, äppelmos eller bär och havremjölk.
Blanda rätt, ät dig mätt och bli smal av Anni Rasmussen.