National Geographic publicerade i höstas en forskning som testade 39 märken med salt. 36 av dem hade mikroplaster i sig. De tre som inte hade det var raffinerat havssalt från Taiwan och ett raffinerat begssalt från Kina. Det enda soltorkade, oraffinerade havssaltet var från Frankrike där vi hämtar vårt Celtic havssalt. Studien visar att vi i genomsnitt får i oss 2000 mikroplastbitar per år i salt. Vad det innebär i hälsosynpunkt återstår fortfarande att reda ut, men självklart mår vi bättre utan dem. En annan oberoende studie som gjordes år 2017 av McCrone Associates, Inc. Laboratory visade att ”det finns inga plast eller gummiliknande ämnen i Celtic salt”. Celtic havssalt är dessutom det mest mineralrika saltet. Vanligt vitt raffinerat bergs- och mineralsalt är rena giftet i jämförelse. Där har man avlägsnat alla de viktiga mineralerna som finns naturligt i havssalt och i princip bara lämnat kvar natriumklorid, vilket ställer till problem i så höga koncentrationer. Det är samma sak med det vita sockret och det vita mjölet där man tagit bort alla mineraler och andra nyttiga ämnen från de olika råvarorna. Celtic salt innehåller en mängd viktiga spårmineraler, såsom magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan. Celtic salt har mycket högre spårmineralhalt (12%) än Himalayasalt (4,1%). Dessutom riskerar man inte att få i sig tungmetaller såsom bly och arsenik som kan finnas i bergssalt. Celtic havssalt som är ljusgrått av alla mineraler kommer från oförstörda områden i Frankrike. Saltet sol- och vindtorkas och skördas i Bretagne. Det är garanterat fritt från pesticider, herbacider och skadliga kemikalier. Celtic Light Grey® är dessutom certifierat ekologiskt av Nature et Progres, den högsta nivån av certifiering i Europa.
Celtic oraffinerat havssalt räknas som det finaste saltet i världen. Det innehåller inga mikroplaster. Och det är med stor sannolikhet det mest mineralrika saltet. Vanligt vitt, raffinerat bordssalt är, i jämförelse med Celtic havssalt, rena giftet. Där har man avlägsnat alla de viktiga mineralerna som finns naturligt i havssaltet och i princip finns endast natriumklorid kvar.
Det är samma sak med det vita sockret där man tagit bort alla mineraler och andra ämnen från de olika råsockerarter som finns. I Celtic salt är natriumkloridhalten ca 85% medan det kan ligga långt mycket högre i industriellt, raffinerat salt, ca 98%.
Celtic havssalt är ljusgrått och kommer från oförstörda områden i Frankrike. Saltet sol- och vindtorkas och skördas i Bretagne. Det är garanterat fritt från pesticider, herbacider och skadliga kemikalier och enligt tester dessutom det enda oraffinerade havssaltet utan mikroplatser i sig. Framförallt är det mycket mineralrikt och ett alldeles utmärkt mineraltillskott, fritt från tungmetaller. Det innehåller en mängd viktiga spårmineraler, såsom magnesium, kalium, selen, koppar, zink, järn och mangan. Celtic salt har mycket högre spårmineralhalt (15%) än Himalayasalt (4,1%).
Många naturläkare rekommenderar Celtic salt. Dess största användning är naturligtvis vid matlagning, men du kan även lägga en tesked salt i ett stor glas vatten och låta det lösa upp sig naturligt under en timme eller mer. När det är helt upplöst kan du lägga ner lite fler korn tills lösningen är mättad. Använd sedan ett par matskedar av detta i vanligt vatten per dag. Detta salt har inte den skarpa sälta som vanligt bordssalt har och är gott att dricka. Lösningen håller sig flera dagar i kylskåp då det är desinficerat av saltet.
Celtic havssalt är grått istället för vitt då det inte är blekt. Saltet är dessutom fuktigt. Använd det som det är i matlagning eller mal det i en saltkvarn. Förvara gärna saltet i en glasbehållare med tätt lock.
Form: | Grovmalet salt |
Ursprungsland: | Frankrike |
Vegansk: | Ja |
Förvaring: | Förvaras torrt i rumstemperatur utom räckhåll för barn |