Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar. Gotlandslinsen odlades av var och varannan invånare på ”öjn” fram tills 1800-talets slut. Då livsnödvändig basingrediens i soppor, grytor och i mald form till pannkakor. Svår att odla och tröska men mödan värd då den smakar himmelskt. Gotlandslinsen är en liten pastellrosa lins med gröna toner. Nötig smak med perfekt balans mellan sötma och beska. Den kan användas i en mängd eleganta rätter. Utmärkt även att mixa eller krossa.
JORDBRUK Odlas ekologiskt i samodling med havre i sandig kalkstensjord. Breddgrad: 57° 46’.
BESKRIVNING Liten pastellrosa lins med gröna toner. Nötig smak med perfekt balans mellan sötma och beska.
TILLAGNING Skölj linserna noga. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 17 minuter.
ANVÄNDNING Gotlandslinsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter. Den kokar inte sönder utan behåller sin fina form vid kokning. Utmärkt även att mixa eller krossa.
OM Fram tills slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Skörden användes till soppor, gröt och mald till pannkakor. Gotlandslinsen har nästintill försvunnit men bevarats av entusiaster och är nu på väg tillbaka. Eftertraktad för sin unika smak och höga näringsinnehåll.