Gotlandslinsen odlades av var och varannan invånare på ön fram tills 1800-talets slut. Då livsnödvändig basingrediens i soppor, grytor och i mald form till pannkakor.
Liten pastellrosa lins med gröna toner. Nötig smak med perfekt balans mellan sötma och beska.
Skölj linserna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 10 minuter, låt svalna i sin buljong. Gotlandslinsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter. Mycket användbar lins till sallader, grytor, soppor, röror och biffar. Går bra att mixa, krossa, grodda eller mala till mjöl för plättar och bröd. Koket ger också en fin användbar buljong. Linsen kan fermenteras för att göra exempelvis misopasta. Fram tills slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Gotlandslinsen har nästintill försvunnit men bevarats av entusiaster och är nu på väg tillbaka, hyllad för sin unika smak och höga näringsinnehåll.
Odlas av:
Mickelgårds Lantbruk, Gotland. Breddgrad: 57° 25’
Sigsarve Lamb, Gotland. Breddgrad: 57° 12’
Hulte Eko, Gotland. Breddgrad: 57° 18’
Smitts Gård, Gotland. Breddgrad: 57° 55’
Lilla Allmungs, Gotland. Breddgrad: 57° 17’