Vackert marmorerad grönsvart lins med vegetal doft som drar åt vitpeppar och vått gräs. Komplex, rustik smak med eftersmak av peppar.
Mycket användbar lins till sallader, såser och röror. Perfekt även i grytor, soppor eller mald i biffar. Skölj linserna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter, låt svalna i sin buljong. Koket ger också en fin användbar buljong. Linsen kan fermenteras för att göra exempelvis misopasta.
Puylinsen har använts som en delikatess av framstående restauranger i hela världen och uppskattas för sin fasta textur och höga smak. Den gröna delikatesslinsen kokar inte sönder utan behåller sin fina form vid kokning. Den känns också lätt igen på sin unika, peppriga smak men får på våra breddgrader även en läcker gräsighet.
Odlas av:
Havgård, Skåne. Breddgrad: 56° 11’
Skogsbo Gård, Skåne. Breddgrad: 56° 23’
Autsarve, Gotland. Breddgrad: 57° 21’
Silveråkern, Gotland. Breddgrad: 57° 15’
Rönås Gård, Skåne. Breddgrad: 55° 74’
Slätte Gård, Västra Götaland. Breddgrad: 58° 76’