Hel havre framställs av hel ångbehandlad skalad havre. Det är en fullkornsprodukt som har både grodd och kli kvar vilket gör den rik på fiber. Hel havre är också rikt på magnesium, zink och järn och det är en källa till protein. Vi brödbak kan 10 % av mjölet ersättas av hel havre. Det gör brödet extra saftigt och gott. Koka då havren utan salt.
Grundrecept 2 portioner: Skölj 1 dl havre och blötlägg i 3,5 dl vatten över natten. Koka sedan i 45 minuter på svag värme.
Saltå Kvarns havreprodukter kan innehålla gluten
Saltå Kvarns olika spannmål (produkter av havre, korn, råg, vete och dinkel) kan innehålla inblandning av annan spannmål. Detta gäller inte bara Saltå Kvarns spannmål, utan all svensk spannmål innehåller mer eller mindre gluten från vete, råg, korn och dinkel. Detta beror bland annat på att spannmål odlas i växtföljd (olika grödor olika år) och att samma tröska används vid skörd av olika spannmål. Därför kan Saltå Kvarns havreprodukter och även Quinoamüsli innehålla gluten från vete, dinkel, råg och korn.
Dextrinering av säd
Ingredienser: Hel eller krossad råg, vete, korn eller dinkel 5 dl och vatten 1-1,5dl.
Så gör du: Skölj säden. Till 5 dl säd går det åt ca 1-1½ dl vatten. Rör om i säden flera gånger och se till att kornen fuktas jämnt. Säden skall stå i blöt minst 3, högst 10 timmar. Bred ut de fuktiga kornen på en bakplåt. Sätt ugnen på 60-80 grader och ställ in plåten. Öppna ventilen eller ha ugnsluckan på glänt den första halvtimmen så att fuktigheten kan söka sej ut. Rör om då och då så att rostningen blir jämnt fördelad.
Man kan rosta flera plåtar på samma gång om man skiftar plats mellan dem efter ca halva tiden. Säden ska få en guldgul färg och utveckla en fin doft. Kornen får inte bli brunfärgade. Efter ungefär 1-2 timmar stängs värmen av och säden får kallna i ugnen. Torktiden beror på hur mycket som rostas på samma gång. Rostad säd kan förvaras i skruvlocksburk under flera månader. Men var noggrann med att säden är riktigt torr då den läggs i burkar så att den inte möglar.