Havrekli framställs genom att hel havre skalas och ångprepareras. Därefter valsas och siktas det fiberrika kliet fram. Havrekli består av det skikt som sitter närmast under skalet. Havrekli innehåller nästan dubbelt så mycket fibrer som havregryn och är rikt på magnesium, järn, zink och E-vitamin. Det innehåller också betaglukaner. Gott till gröt, att strö i fil och blanda i müsli. Man kan också blanda lite havrekli i bröddegen eller strö ovanpå matbröd och när man bakar. Prova gärna att byta ut en tredjedelen av havregrynen mot havrekli för en mustig och god gröt.
Saltå Kvarns havreprodukter kan innehålla gluten
Saltå Kvarns olika spannmål (produkter av havre, korn, råg, vete och dinkel) kan innehålla inblandning av annan spannmål. Detta gäller inte bara Saltå Kvarns spannmål, utan all svensk spannmål innehåller mer eller mindre gluten från vete, råg, korn och dinkel. Detta beror bland annat på att spannmål odlas i växtföljd (olika grödor olika år) och att samma tröska används vid skörd av olika spannmål. Därför kan Saltå Kvarns havreprodukter och även Quinoamüsli innehålla gluten från vete, dinkel, råg och korn.