Quinoa (och amaranth) hör tillsammans med bovete till de s.k. pseudocerealierna. De är alltså inte släkt med gräsarterna dit sädesslagen hör. Quinoa (uttalas KEEN-wah) är glutenfri och har den högsta näringsmässiga profil av alla säd och är den snabbast att laga. Det är en extremt hög energi gryn och har odlats och konsumeras i ungefär 8,000 år på de höga slätterna i Anderna i Sydamerika. Inkafolket orkade springa sådana långa sträckor på en så hög höjd på grund av denna kraftfulla säd.
Quinoa i kosten
Quinoa innehåller högvärdig glutenfri äggvita och livsviktiga aminosyror, t.ex. lysin, tryptofan och cystin. Själva sammansättningen gör växten unik, ty dess biologiska värde är högre än sojabönor och mjölk. Det är bekräftats av FAO (Food and Agriculture Organisation of the United Nations) att quinoa kan jämföras med mjölk och kan ersätta soja. Fettet i quinoa är till största delen fleromättat. E-vitamin finns rikligt och även A-, B- och C-vitaminer finns i relativt stora mängder. Bland mineraler är det framförallt kalium, fosfor och järn som är framträdande. Den glutenfria starkelse är lättsmält och ger snabbt värdefull energi.
Användning
När quinoa kokas, den yttre grodden som omger fröet bryter öppen för att bilda en krispig spole medan den inre korn blir mjuk och genomskinlig. Denna dubbla struktur gör det läckra, mångsidig och roligt att äta. För att spara tid, laga en hel del quinoa på en gång och äta det många gånger. Quinoa kan värmas med en skvätt havre- eller nötmjölk till frukost gröt; du kan tillägga torkad frukt, nötter och kanel för en söt smak. Blanda finhackad råa grönsaker och dressing för en kylande sallad eller lägga hackade kokta rotfrukter för en värmande sidorätt. Förvara torrt, okokt quinoa i en sval, torr och mörk plats i en väl tillsluten glasburk upp till ett år.
Kökspraktik
Quinoa är lätt att tillreda. Den korta koktiden på 15 minuter gör att den kan få en plats i det moderna köket. Quinoa har en fin lite nötaktig smak och tål en kraftig kryddning. Men den går också bra som en söt variant. Den traditionella tillredningen i områdena kring Anderna är det kokta hela kornet blandat med bönor och grönsaker till en gryta med en stark sås som avrundar anrättningen. Mjölk och kött är nästan obefintliga i dessa kök.
Eventuella spår av saponiner, bitterämnen (som även hirs har) kan man lätt avlägsna genom att skölja grynen i kokhett vatten innan kokvattnet tillsätts. Före tillagning bör quinoa alltså sköljas med kokhett vatten för att avlägsna den giftiga (men naturligt förekommande) bittra beläggning, kallad saponin. Saponin, när de avlägsnas från quinoa, alstrar en tvållösning i vatten. Barn under två år ska inte äta quinoa just på grund av eventuella saponinrester. Quinoa sköljs innan den förpackas och säljs, men det är bäst att skölja igen hemma före användning. Placera quinoa i sil och skölj noga med vatten. Valfritt: blötlägga quinoa 4-5 timmar före kokning.
Kännetecken
• Innehåller alla åtta aminosyror som göra det till ett fullvärdig protein
• Har ett proteininnehåll som motsvarar mjölk
• Hög på B-vitaminer, järn, zink, kalium, kalcium och vitamin E
• Glutenfri, lättsmält
• Perfekt mat för uthållighet
• Stärker njurar, hjärta och lungor
Grundrecept för quinoa
Föreberedelse tid: 2 minuter
Matlagning Tid: 15-20 minuter
4 portioner
Ingredienser:
2 dl. quinoa
4 dl. vatten
krydda efter smak (t ex. salt)
Mät upp kornen och skölj dem i kokhett vatten. Låt rinna av. Mät upp rätt vattenmängd och koka upp med quinoan. Sänk värmen till en sjuda och fortsätt att låt småkoka täckt i 15 minuter på svag värme eller tills allt vatten har absorberats. Ta av från värmen och låt stå och eftersvälla en stund täckt, rör om med en gaffel. Salta och krydda med t.ex. stött koriander/vitlök i slutet av koktiden.
* För en rostade utsökt smak, torr steka i 5 minuter i en stekpanna innan du tillägga vätskan.
Se nedan för två enkla och snabba quinoa recept. För mer läckra recept, kolla in sidorna 272 och 307 i boken ”Integrative Nutrition”.
Instant quinoa frukost
Föreberedelse tid: 5 minuter
Matlagningstid: 25 minuter
4 portioner
Ingredienser:
6 dl. vatten ½ dl. russin
2 dl. quinoa ½ dl. mandel
½ dl. tärnade zucchini ½ dl. sesamfrön
½ dl. tunt skivade morot rundor ½ dl. havre eller nöttmjölk
Beskrivning:
• Använda ett finmaskigt sil, skölj quinoa med kallt vatten tills vattnet är klart.
• Koka upp 6 dl.vatten.
• Lägg quinoa till kokande vatten.
• Sänk värmen och sjuda 20 minuter.
• När halva matlagningstiden har gått, tillägga squash, morötter, russin, mandel, sesamfrön.
• Ta bort från värmen och tillsätt havre eller nötmjölk.