Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar. Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.
Mycket breda användningsområden till alltifrån sallader, grytor och soppor till röror som hummus. Utmärkta att krossa när de är kokta och använda i stället för köttfärs. Skölj ärterna noga i kallt vatten. Koka upp rikligt med vatten och salt (2,5%). Lägg i ärterna och låt dem koka försiktigt i 30 minuter. Har du blötlagt dem över natten räcker 8 minuters koktid.
Rönås Gård, Skåne. Breddgrad: 55° 74’
Körslätts Gård, Skåne. Breddgrad: 56° 13’
Mickelgårds Lantbruk, Gotland. Breddgrad: 57° 25’
Fräkentorp, Södermanland. Breddgrad: 59° 17’