Clearspring Organic Japanese Umeboshipasta används som krydda och görs av umeboshi som har blivit skadade. Man tar bort kärnorna sedan mosar man köttet. Pastan har lite medicinsk verkan, men den passar som smaksättare och är lätt och utmärkt att använda till salladsdressing eller pålägg. Som buljong: blanda en del umeboshipasta, två delar miso och lite vatten.
Umeboshi (prunus mume) förhöjer smaken i t ex. ris, grönsaksröror och till stekta grönsaker. Tillverkas genom mjölksyrejäsning av en sorts aprikos (inte plommon) som sedan torkas och fermenteras ytterligare några år med en jäsningskultur lösning med shisoblad (perilla frutescens – biffsteksplanta) och havssalt. Umeboshi stimulerar både salivproduktionen och ämnesomsättningen och är näringsrikt med proteiner, mineraler och organisk citronsyror. Använts i samband med huvudvärk, förkylning, influensa, hemorrojder, trötthet, aptitlöshet, förstoppning, eksem, dålig andedräkt, baksmälla, åksjuka, matförgiftning, yrsel samt kräkning undergraviditet. Kärnan inuti frukten kan man knäcka, torka, mala och blanda pulvret i lite varmt vatten till en stärkande kopp te.
Clearspring Organic Japanese Umeboshi Paste (Salt-pickled Plum Paste) is a tart and tangy seasoning that can be used to enliven sushi, dips, dressings, spreads and sauces. Add a little to the centre of nori wrapped rice balls or to the top of the rice when preparing sushi rolls. Place a thin layer on chunky cucumber rounds to make a cooling summer treat and spread sparingly on cooked sweetcorn as an alternative to butter and salt. Remember to always use umeboshi paste in small quantities as it is concentrated and salty.