Varje kapsel ger 500 mg vitamin C. Kombinationen av C-askorbat med fytonäringsämnen från acerola och camu-camu ger preparatet extra hög biotillgänglighet och intracellulär verkan.
Dosering: 2 kapslar per dag uppdelat i två intag morgon och kväll eller enligt rekommendation.
Vitamin C, askorbinsyra eller askorbat (anjon av askorbinsyra), är ett essentiellt näringsämne för människor och de flesta andra djurarter. Vitamin C räknas till de vattenlösliga vitaminerna. Vitamin C är känslig för oxidation och tål inte för mycket ljus, värme och syre. Människan är tillsammans med apor, lemurer och marsvin en av de få djurarter på jorden som själv inte kan tillverka vitamin C eftersom vi saknar enzymet L-gulanolaktonoxidas. Den dagliga produktionsförmågan hos de flesta djurarter ligger på ca 75–100 mg per kroppskilo. Linus Pauling hävdade bl.a. att människan behöver äta minst 75 mg vitamin per kroppskilo för att upprätthålla en optimal hälsa.
Acerola, Malpighia glabra, är ett tropiskt fruktbärande träd i familjen Malpighiaceae. Artens ursprungliga utbredningsområde ligger i Västindien och i det angränsande amerikanska fastlandet. Acerola introducerades som odlingsväxt i Afrikas, Asiens och Oceaniens tropiska regioner. Växten kan vara utformad som buske eller som upp till 5 meter högt träd. Den nästan klotrunda frukten påminner i formen om körsbäret och den är likaså ätlig. Frukten förarbetas vanligen till sylt och juice eller den används för att smaksätta glass. Frukten innehåller cirka 30 gånger mer C-vitamin än citron och apelsin.
Camu-camu (Myrciaria dubia) är ett litet buskigt träd hemmahörande i Amazonas regnskog i Peru och Brasilien. Trädet bär ett röd-lilafärgat körsbärsliknande bär. Den utomordentligt höga vitamin C-halten (i storleksordningen 2–3% av färskvikten) är den viktigaste egenskapen hos bäret. Den innehåller även aminosyrorna valin, leucin och serin. Camu-camu är också rikt på flavonoider, såsom antocyaniner, flavonoler, katekiner, delfinidin 3-glukosid, cyanidin 3-glukosid, ellagsyra och rutin.
Vitamin C bidrar till:
• att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning
• normal kollagenbildning som har betydelse för blodkärlens normala funktion
• normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens normala funktion
• normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion
• normal kollagenbildning som har betydelse för tandköttets normala funktion
• normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion
• normal kollagenbildning som har betydelse för tändernas normala funktion
• normal energiomsättning
• nervsystemets normala funktion
• normal psykologisk funktion
• immunsystemets normala funktion
• att skydda cellerna mot oxidativ stress
• att minska trötthet och utmattning
• att återbilda den reducerade formen av vitamin E
• ökar järnupptaget
Dosering
Behovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder.
Grupp/Ålder Rekommenderat intag per dag
Spädbarn 6–11 månader 20 milligram
Spädbarn 12–23 månader 25 milligram
Barn 2–5 år 30 milligram
Barn 6–9 år 40 milligram
Barn 10–13 år 50 milligram
Vuxna 75 milligram
Gravida 85 milligram
Ammande 100 milligram
ODI. 1 000 mg med tillskott.
TDI. 75–200 mg per kroppskilo genom tillskott.
Behandlingstid: 1–3 månader.
Beräknad tid för verkan: Inom en vecka.
Halveringstid i blod: 6 timmar i blod.
Halveringstid i vävnader: Ca 3 veckor. Människokroppen innehåller en normal reserv av vitamin C motsvarande 1 500 mg
(om den totala kroppsvikten uppgår till 70–75 kg). Basalförbrukningen per dygn uppgår till ca 75 mg per kroppskilo. Under
psykisk, fysisk och kemisk stress tredubblas basalförbrukningen. Halveringstiden för vitamin C som är lagrad i olika
vävnader beräknas till ca tre veckor.
Lagringstid: 6 veckor i olika vävnader.
Biotillgänglighet: Vitamin C absorberas i tunntarmen både genom aktiv transport och passiv diffusion. Vitamin C absorberas genom två membranproteintransportsystem: SVCT och GLUT. SVCT är det dominerande systemet för vitamin C transport i kroppen. GLUT överför askorbinsyra formen av vitamin C. Även om askorbinsyra absorberas i högre takt än askorbat är nivån av askorbinsyra i blod och vävnader under normala förhållanden låg eftersom cellerna snabbt omvandlar askorbinsyra till askorbat. Med regelbundet intag kan absorberingsförmågan variera mellan 70 och 95 %. Graden av absorption minskar då intaget ökar. Vid höga intag (12 gram/tillfälle) kan den mänskliga absorptionen av C vara så låg som 16 %. Vid låga intag (<20 mg) kan utnyttjandegraden uppgå till 98 %. Vid höga doser (motsvarande flera hundra mg/dag hos
människa) ackumuleras vitamin C i blodet tills plasmanivåerna når maxtröskeln, vilket är ca 1,5 mg/dl hos män och 1,3 mg/dl hos kvinnor. Vid koncentrationer i blodet högre än detta värde utsöndras överskott i urinen med en halveringstid på cirka 30 minuter. Vid koncentrationer mindre än detta tröskelvärde försöker njurarna förlänga halveringstiden.16–98 % beroende på dos, form av vitamin C och matsmältningssystemets kvalitet.
Toxisk dos och biverkningar. C-vitamin har en låg toxicitet. Dödlighet hos människa på grund av höga C-vitamin intag är okänd. Dock kan överdosering hos vissa känsliga personer framkalla illamående och diarré. Denna riskbild är mindre i askorbat formerna av vitamin C.
Graviditet och amning. Oralt intag bedöms som säkert för gravida eller ammande kvinnor i doser som inte överstiger 2000 mg per dag.
Spädbarn och barn: C-vitamin via tillskott för barn bör inte överstiga högre än 400 mg dagligen för barn 1 till 3 år, 650 mg dagligen för barn 4 till 8 år, 1200 mg dagligen för barn 9 till 13 år och 1800 mg dagligen för ungdomar 14 till 18 år.
Njursten. Eftersom oxalat är en metabolit av vitamin C, finns det en viss oro för att höga intag av vitamin C kan öka risken för njursten. Vissa studier har rapporterat att extra C-vitamin ökar urinoxalat nivåer. Huruvida någon ökning av oxalat nivåer skulle leda till en höjning av risk för njursten har undersökts i epidemiologiska studier. Två stora studier, en på 45 251 och en annan på 85 557 kvinnor rapporterade att en konsumtion av 1 500 mg C-vitamin dagligen ökade inte risken för njursten jämfört med dem som konsumerar 250 mg dagligen. Däremot har en ny studie som följde 45 619 män funnit att de som konsumerade 1000 mg/dag av C-vitamin hade 41 % högre risk för njursten.
Angioplastik. C-vitamin i högre doser bör undvikas omedelbart före och efter angioplastik. C-vitamin kan påverka korrekt läkning.
Viktminskningskirurgi. Viktminskningskirurgi kan få kroppen att ta upp mer oxalat från maten. Detta kan öka mängden oxalat i urinen. För mycket oxalat i urinen kan orsaka problem som njursten.
Njursjukdom. C-vitamin kan öka mängden oxalat i urinen. För mycket oxalat i urinen kan öka risken för njursvikt hos personer med njursjukdom.
Diabetes. C-vitamin kan öka blodsockret.
Glukos-6-fosfatdehydrogenas (G6PD)-brist: G6PD är en ovanlig genetiskt betingad ämnesomsättningssjukdom. Stora intag av C-vitamin kan leda till hemolys hos personer med denna sjukdom.
Hemokromatos: C-vitamin kan öka järnabsorptionen, vilket kan förvärra dessa tillstånd.
Njurtransplantationsavstötning: Långvarig användning av C-vitamin i höga doser innan en njurtransplantation kan öka risken för avstötning av transplantation eller försena hur lång tid det tar tills den transplanterade njuren fungerar.
Schizofreni: Höga doser med C-vitamin tillsammans med E-vitamin kan öka risken för psykos hos vissa personer med schizofreni när de tas med antipsykotiska läkemedel.
Försiktighetsåtgärder. Svåra hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt.
Synergister. A, B6, B3, B5, E, Bioflavonider. Ca, Co, Mg, organisk Se, Na.
Antagonister. Fe, Cu, oorganisk selen.
Vitamin C och läkemedel.
• Aluminium kan interagera med askorbinsyra. Aluminium finns i de flesta antacida. Askorbinsyra kan stimulera upptag
av aluminium. Denna interaktion gäller inte formerna kalcium- och natriumaskorbat. Vill man vara säker bör man ta
vitamin C två timmar före eller fyra timmar efter antacida.
• Östrogener kan interagera med vitamin C. Intag av C-vitamin tillsammans med östrogener kan öka effekterna och
biverkningarna av östrogen. Vitamin C dämpar nedbrytningshastigheten av östrogen.
• Proteashämmare kan interagera med vitamin C. Verkan av dessa mediciner kan minska på grund av ökad nedbrytningshastighet.
• Vitamin C kan minska verkan av statiner.
• Vitamin C kan minska verkan av nikotinsyra.
• Vitamin C kan minska verkan av warfarin.
• Vitamin C kan minska nedbrytningshastigheten av acetaminophen (Tylenol).
• Vitamin C kan minska nedbrytningshastigheten av Aspirin.
• Vitamin C kan minska nedbrytningshastigheten av kolinmagnesiumtrisalicylat.
• Vitamin C kan minska nedbrytningshastigheten salsalat (Disalcid).