Ett relativt syraneutralt & grovt kruskamalt kli av dinkelvetekornets skal, som utgör ett utmärkt komplement till modern mat, då det “joggar tarmen”. Kliet drar ut tungmetaller & jämnar ut sockernivåerna i blodet (lågt GI). Dessutom innehåller det mängder av hälsovitala ämnen såsom mineraler och vitaminer.
Produktegenskaper
Redan vid 40 års ålder är det vanligt med tarmfickor hos dem som äter fiberlösa och/eller kokta och bakade livsmedel. Man bör äta ca 2-3 msk rena fiber per dag för att borsta insidan och ge tarmarna en chans att få arbeta. Kli främjar tillväxten av goda tarmbakterier, exempelvis Bifidus. Kli ger också kortkedjiga fettsyror som sätter igång celldelning av friska celler i tarmväggarna. Dinkelvete innehåller dessutom vattenlösligt gluten till skillnad mot vanligt vete som innehåller fettlösligt. Prova fram skillnaden i det fall du till exempel är känslig mot gluten.
Användning
Dinkelkli är en bra hjälp vid tarmrelaterade olägenheter som exempelvis förstoppning, ojämn avföring, trötthet i rygg och svank, ojämn avföring osv. Om du till exempel fryser mycket kan det vara ett tecken på dålig jäsprocess i tjocktarmen, som ska släppa in ljummet vatten i blodet. Ta hand om din tarm!
Kuriosa
Tips: Tillverka gärna din egen kliströare av exempelvis en liten kryddburk som är lätt att ta med och strö på all mat som saknar alternativa fibrer såsom exempelvis; kokta grönsaker, animalier, bakverk, sötsaker m.m. Listan kan göras lång.