Super Engevita Vitamin D näringsjäst utgör en fantastiskt smakrik källa av vitamin D, B-vitaminer och zink! Engevita näringsjäst är en matvara grodd på berikad melass som framtagits under noggrant kontrollerade förhållanden, tillsammans med jäst behandlad med ultraviolett ljus för att på ett naturligt sätt höja halten av D vitamin. Dessutom är produkten GLUTENFRI och LÄMPLIG FÖR VEGANER. Förvaras torrt och svalt. Öppnad förpackning återförsluts med plastlocket och förbrukas innan utgångsdatumet.
Men vad är näringsjäst egentligen?
Flingorna består av torkad jäst. Jäst är ofta det som är pricken över i:et i degen, som gör den porös och som tar fram aromen. Den bryter ner stärkelsen och sockret till koldioxid och alkohol. Koldioxiden bildar i sig små luftbubblor som gör att degen jäser och får volym. Bröd har bakats i Sverige sedan 1000-talet men först på 1700-talet började öljäst att användas och hundra år senare utvecklades jäst. Jäst är egentligen en encellig svamp av stammen Saccharomyces cerevisiae. Cellen består av proteiner, kolhydrater, mineraler, fetter, vatten och B-vitaminer. Det flesta proteiner förekommer som enzymer och de har betydelse för jäsningsprocessen. Jästceller förökar sig snabbt och de blir aktiva igen i degspadet och jäser till en temperatur av 50 grader. B-vitaminerna är en hel familj av vitaminer där 17 medlemmar ingår, bland annat B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra), B6 (pyridoxin), B8 (biotin) och folsyra. Denna näringsjäst är berikad med B12. Vitaminerna är nödvändiga för kroppen eftersom de behövs när kroppen ska bilda energi ur proteiner och sockerarter. De används också av röda blodkroppar och till reparation av celler och vävnad. B-vitaminerna är viktiga för ämnesomsättningen, celldelningen och immunförsvaret.
Hur används näringsjäst?
Näringsjästflingor kan användas i bak eller maträtter, exempelvis i plättar, omeletter, spagetti carbonara, lasagne eller så kan de läggas på smörgåsen som ett pålägg. Näringsjästflingorna är ett bra substitut för den som vill prova en vegetarisk eller vegankost, för inte ska man behöva tumma på smaken bara för att man utesluter vissa livsmedel. Näringsjästflingor kan användas i veganmat för att få en ostliknande smak.