Helt korn framställs genom att kornets skal slipas bort. Det är en fullkornsprodukt med högt kostfiberinnehåll. Helt korn används kokt som ris eller i en sallad. Om du har en egen sädeskvarn kan du mala ditt eget fullkornsmjöl. Du kan också göra kornavkok, Barley water. En god och uppfriskande dryck som passar både stora och små. Ta då 1,5 dl korn och 2 liter vatten. Blötlägg och koka sedan enligt grundreceptet. Sila ifrån kornen. Drycken kan förvaras i kylskåp i ca 4 dagar. Smaksätt gärna med lite citron. Om du vill baka med helt korn så koka enligt grundreceptet men uteslut saltet. Du kan sedan byta ut ca 10 procent av mjölet mot kokt korn. Det gör brödet extra gott och nyttigt.
Grundrecept kokt korn, 2 portioner: Skölj 1 dl korn och blötlägg i 3,5 dl vatten över natten. Koka upp allt och låt småkoka i 50-60 minuter. Salta mot slutet av koktiden.
Dextrinering av säd
Ingredienser: Hel eller krossad råg, vete, korn eller dinkel 5 dl och vatten 1-1,5dl.
Så gör du: Skölj säden. Till 5 dl säd går det åt ca 1-1½ dl vatten. Rör om i säden flera gånger och se till att kornen fuktas jämnt. Säden skall stå i blöt minst 3, högst 10 timmar. Bred ut de fuktiga kornen på en bakplåt. Sätt ugnen på 60-80 grader och ställ in plåten. Öppna ventilen eller ha ugnsluckan på glänt den första halvtimmen så att fuktigheten kan söka sej ut. Rör om då och då så att rostningen blir jämnt fördelad.
Man kan rosta flera plåtar på samma gång om man skiftar plats mellan dem efter ca halva tiden. Säden ska få en guldgul färg och utveckla en fin doft. Kornen får inte bli brunfärgade. Efter ungefär 1-2 timmar stängs värmen av och säden får kallna i ugnen. Torktiden beror på hur mycket som rostas på samma gång. Rostad säd kan förvaras i skruvlocksburk under flera månader. Men var noggrann med att säden är riktigt torr då den läggs i burkar så att den inte möglar.