Quercetin är ett naturligt gult färgämne som förekommer i många växter, till exempel i ek och äpple. Det förekommer även i vindruvor, men då halten är högst i skalen blir koncentrationen i rödvin lägre än förväntat. Det är en växtflavonol från flavonoidgruppen av polyfenoler. Det är vanligt i växtriket och därmed också i mat. När man skalar och skär frukt och grönsaker minskar flavonoidhalten drastiskt, särskilt i frukter med färgglada skal är flavonoidhalten hög.
Dosering: 2–4 kapslar (400–800 mg) om dagen morgon och kväll.
Behandlingstid: 1–3 månader med utvärdering.
Beräknad verkanstid: Inom en månad.
Halveringstid i vävnader: okänd.
Lagringstid i vävnader: okänd.
Halveringstid i blod: 2–3 timmar.
Biotillgänglighet: Mellan 20–50%. Kombination med bromelain och vitamin C kan öka biotillgängligheten.
Toxisk dos och biverkningar: Quercetin har använts säkert i mängder upp till 500 mg två gånger dagligen under 12 veckor.
Vissa känsliga allergiska individer kan reagera på quercetin med huvudvärk och stickningar i armar och ben. Kan
förekomma i långvarig dosering (över tre månader) som överstiger 1000 mg per dag. I sådant fall skall intag avbrytas.
Graviditet och amning: Det finns inte tillräckligt med tillförlitlig information. Därför rekommenderas att gravida och
ammande undviker quercetin som kosttillskott.
Njurproblem: Quercetin kan förvärra njurproblem. Använd inte quercetin om du har njurproblem.
Försiktighetsåtgärder. Svåra hjärt-kärlsjukdomar, njursvikt, diabetes.
Synergister: Zink. Vitamin C. Pantotensyra. Bromelain.
Antagonister: Okänt.
Quercetin och läkemedel
Quercetin kan reducera nedbrytningshastigheten av en rad läkemedelssubstanser och förstärka verkan av dessa. Quercetin bör därför inte kombineras med följande läkemedel:
• Everolimus
• Topotecan
Relativ interaktion råder med följande läkemedel:
• Alvimopan
• Armodafinil
• Ciprofloxacin
• Fexofenadine
• Fleroxacin
• Gemifloxacin
• Levofloxacin
• Loratadine
• Moxifloxacin
• Norfloxacin
• Ofloxacin