Hel råg är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar. Det är rikt på fiber och är en källa till magnesium, järn och zink. Den som har en egen sädeskvarn kan man mala sitt eget fullkornsmjöl. Kokt hel råg kan ätas som ris. Gott att krydda med kummin, rosmarin och lagerblad. Om du vill baka med hel råg, så koka enligt grundreceptet men uteslut saltet. Du kan sedan byta ut ca 10 procent av mjölet mot kokt råg. Det gör brödet extra gott och saftigt.
Grundrecept kokt råg 2 portioner: Skölj 1 dl råg och blötlägg i 2 dl vatten i ca 8 timmar. Koka upp allt och låt koka 1 -1,5 timme på svag värme under lock. Salta mot slutet av koktiden.
Dextrinering av säd
Ingredienser: Hel eller krossad råg, vete, korn eller dinkel 5 dl och vatten 1-1,5dl.
Så gör du: Skölj säden. Till 5 dl säd går det åt ca 1-1½ dl vatten. Rör om i säden flera gånger och se till att kornen fuktas jämnt. Säden skall stå i blöt minst 3, högst 10 timmar. Bred ut de fuktiga kornen på en bakplåt. Sätt ugnen på 60-80 grader och ställ in plåten. Öppna ventilen eller ha ugnsluckan på glänt den första halvtimmen så att fuktigheten kan söka sej ut. Rör om då och då så att rostningen blir jämnt fördelad.
Man kan rosta flera plåtar på samma gång om man skiftar plats mellan dem efter ca halva tiden. Säden ska få en guldgul färg och utveckla en fin doft. Kornen får inte bli brunfärgade. Efter ungefär 1-2 timmar stängs värmen av och säden får kallna i ugnen. Torktiden beror på hur mycket som rostas på samma gång. Rostad säd kan förvaras i skruvlocksburk under flera månader. Men var noggrann med att säden är riktigt torr då den läggs i burkar så att den inte möglar.