Stöpafors Kvarn, med anor från 1917, är en liten kvarn belägen 15 kilometer från Sunne i Värmland som drivs av Emelie Jensen och Roar Guldstein . Stöpafors Kvarn maler och säljer stenmalet skrädmjöl och levererar det till affärer över hela landet.
Skrädmjöl har lång tadition i den värmländska matkulturen. När havren mognade sent på hösten var det ofta den möglade. Genom att rosta havren i vedeldade ugnar, skala (skräda) och sedan mala höll den sig längre. Stöpafors Kvarn har sedan starten 1917 malt skrädmjöl på detta traditionella vis. Mjölet har historiskt sett främst använts till värmländska specialiteter så som nävgröt, mårbackakaka och skrädmjölsdrömmar men användningen ökar och mjölet hamnar numera i till exempel surdegsbröd, pajer och pizza. Det traditionella mjölet lever vidare och följer med utvecklingen.
Bli inspirerad att göra som Selma Lagerlöf gjorde – börja varje ny dag med en skål nyttig skrädmjölsvälling! Följ med till Sveriges tre kvarnar som mal skrädmjöl: Stöpafors Kvarn, Björkaholm Qvarn och Femtå Qvarn, alla i Värmland så klart.
Att skräda betyder skala, men det är rostningen av havren som ger den typiska smaken och den nötaktiga doften. Du får i denna bok veta allt som är värt att veta om skrädmjöl – hur det går till när man rostar och mal det, näringsvärde och historia. Möt mjölnare från förr och nu, havreodlare och nävgrötskoker- skor, som alla brinner för att bevara det kulturarv som skrädmjölet bär. Till sist får du naturligtvis del av både gamla och nydanande recept med detta mycket användbara och nyttiga mjöl, då havret och mjölet är naturligt fritt från gluten.
Skrädmjölet har i Sverige idag en alldeles särskild koppling till Värmland och intresset för skrädmjöl har vaknat till liv ordentligt, detta av flera skäl. Ett är
t ex att skrädmjöl bygger på havre och som färdig produkt därför har mycket litet eller inget innehåll av gluten. Skrädmjölet är en produkt som förknippas starkt med Värmland. Kopplingen till historien är stark och finns i många av de värmländska författarnas texter samtidigt som nya produkter på skrädmjöl utvecklas av nya generationer. Det är också så att Sveriges enda skrädmjölsproduktion idag sker i Värmland.
Prova att byta ut en del av ditt vanliga mjöl mot skrädmjöl för att på så sätt skapa en ny smakupplevelse. Havre i sig är glutenfritt men vid tröskningen och under processens gång så finns risken att det kommer i kontakt med andra sädesslag. Därför kan skrädmjöl innehålla spår av gluten. Några av recepten: Nävgröt, Skrädmjölsgröt, Majas kalaskakor, Skrädmjölsdrömmar, Kakaodrömmar, Mårbacka kaffekaka, Skrädmjölslimpa, Skrädmjölsknäcke, Tekakor med skrädmjöl, skrädmjölsraggmunk, Skrädmjölspizza och Skrädmjölsvåfflor.
SKRÄDMJÖL – Det värmländska mjölet
Margareta Edsgård text, Dan Nilsson foto
Inbunden, 200 x 240 mm, 176 sidor ISBN: 9789189021372
Utgivning: juni
Genre: Mat, Kulturhistoria
Margareta Edsgård har under sitt yrkesliv arbetat med att utveckla det värmländska matföre tagandet. Hon var i juni 2017 med och bildade den ideella föreningen Värmländskt skrädmjöl för att sedan till EU lämna in en ansökan om skyddad geo grafisk beteckning (SGB) i syfte att kvalitetssäkra det värmländska skrädmjölet.