Vanligt tranbär är en lågväxande växt på tuvor ute på öppna mossar och myrar. Den består av ett krypande ris med rödbruna stammar och tjocka vintergröna blad. Riset kan bli meterlångt och bladen är i regel 6-10 mm långa. Blommorna är rosa-röda. De röda runda, aningen avlånga, bären är ätliga och C-vitaminrika. De mognar relativt sent på hösten. Bären är något större än lingon. Enligt folktradition blir de bättre (godare) om den första frosten fått nypa dem innan man plockar dem. Plockningen är mer tidsödande än för blåbär och lingon. Tranbär har en syrlig frisk smak, som påminner om lingon, men är intensivare, och de används bland annat till saft, sylt, gelé och likörer, även drinken vargtass kan göras på tranbär.
Tranbär innehåller höga nivåer av proanthocyanider, en flavanoid som ger den syrliga smaken. Förutom flavanoiderna finns bl.a. C-vitamin, spårämnen och antioxidanter. Tranbär har dessutom en syrlig frisk smak som påminner om lingon, men är intensivare och de används bland annat till saft, sylt, gelé och likörer – även drinken vargtass kan göras på tranbär.
NÄRINGSINNEHÅLL per 100 gram:
Energi: 351kcal / 1469kJ
Fett: 1,2g
Varav mättade fettsyror: <0,5g
Kolhydrater: 80,5g
Varav naturligt socker: 64g
Fibrer: 5,7g
Protein: 1,2g
Salt: 0,01g
REKOMMENDERAD ANVÄNDNING:
Ta drygt 2 msk dagligen. Blanda gärna i yoghurt eller smoothies.
Denna produkt bör inte användas som en ersättning för en balanserad och varierad kost. Denna produkt är lämplig för vegetarianer och veganer.
FÖRVARING: Förvaras i ett svalt, mörkt och torrt utrymme. Öppnad förpackning bör tillslutas för att undvika fukt och förlänga hållbarheten. Förvaras utom räckhåll för barn.