Vanillin är det viktigaste aromämnet i äkta vanilj och bidrar till vaniljens underbara, varma och upplyftande smak och doft! Vanillin är ett av de vanligaste aromämnen som används i mat och för många människor är det den som är smaken av vanilj! Men det senaste årets kult och hype kring äkta svart vanilj gör att förbrukningen har vuxit enormt. Nu används den i smaksatt yoghurt, vissa typer av läsk och rekommenderas av kockar vilket har gjort att många fler använder äkta vanilj istället för vanilj (vanillin) socker. Detta gör att äkta vanilj inte räcker till och speciellt inte den ekologiskt odlade.
På den är kronisk brist och extremt höga priser. Vanillin är i vanliga fall ett helt syntetiskt aromämne och det finns ett femtiotal olika sätt att framställa det på. Crearomes vanillin är naturlig och framtagen ur kryddnejlikaolja och av eugenolen som dominerar den oljan. Detta ger en mycket god vanillin med mycket doft och smak av vanilj. Vanillin används till smaksättning av mat, glass,yoghurt, choklad, desserter, kakor, drycker mm. Det är enklast att blanda vanillin med florsocker eller annat helt finmalt ”puder” socker.
Använd 1 ml vanillin till 1 dl florsocker. Blanda det och förvara det i stängd burk! Av denna används ca 1-2 ml per 1 dl mat! Vanillin kan också användas till doftsättning av hud och hårvårdsprodukter. Den kan lösas ut i vatten (max 1%) eller glycerin max 5% eller lösas ut i alkohol och vegetabilisk oljor. Den passar bra i söta/orientaliska varma parfymnoter.