Kombu har naturligt höga halter av jod.
Clearsprings kombu alger är hållbart skördade i vatten kring ön Hokkaido, i norra i Japan.
Kombu är en alg som är en nyckelingrediens när man lagar Dashi, en japansk buljong. Testa att koka tillsammans med torkad Shiitake svamp för en balanserad, umamirik bas för soppor, grytor och såser. Högt jodinnehåll. Personer som är känsliga för jod bör konsumera läkare innan de äter denna produkten.
Tjocka, breda remsor av Kombu är vanligt i soppor och dashi. Innehåller en naturlig glutaminsyra – umami – som drar till sig smaker av andra födoämnen. Vilt vuxen i Hidaka / Hokkaido, Japans nordligaste ö, hållbart skördad och torkad.
Renande havsalger såsom arame, wakame, nori och dulse kan ätas råa i t ex. sidorätter eller sallader. Wakame och arame är också utmärkt att använda i soppor och grönsaksrätter. Kombu gör att bönor kokas fortare mjuka, mer lättsmälta och mindre gasbildande. Havsalger är rika på mineraler, spårämnen och en av algernas huvudkomponenter, alginic syra. Denna syra bryts inte ned vid matsmältningen, utan passerar oförstörd genom kroppen. Alginicsyran har förmågan att attrahera och förena sig med tungmetaller såsom arsenik, bly, kvicksilver och radioaktiva ämnen.
Sea vegetables have long been treasured in Japan as a delicious, versatile and above all nutritious food. Wakame, with its tender dark green fronds, has a pleasing mild flavour and is versatile and easy to use in soups, salads and vegetable dishes. Hand harvested in the clear mineral rich waters off the coast of Japan then it is washed then hung on ropes and left to slowly dry in the sun. Unlike most commercial wakame, Clearspring Wakame is not treated with softening agents such as enzymes or monosodium glutamate (MSG).
Simply soak, cut into suitably sized pieces and add to your favourite dishes. It is especially delicious added to miso soup, sautจฆed with onions or served with blanched greens. It also combines especially well with cucumber, spring onions and ginger with a lime juice & miso vinegar dressing.
Thick, wide strips of Kombu are commonly used to flavour Japanese soups, noodle broths and stocks (dashi). Kombu contains natural glutamic acid – an umami-providing amino acid – that draws out the taste of other foods. A strip of kombu cooked with beans helps to soften them and improve digestibility. Kombu is a Japanese variety of kelp with pronounced culinary appeal. Whilst a lot of Japanese kombu is cultivated nowadays, Clearspring kombu is harvested wild in the cold waters off Hidaka in Hokkaido, Japan’s northern island. Wild Hidaka kombu is considered a premium grade, being prized both for its tenderness, enabling it to be used as a vegetable, and for its exceptional flavouring ability. Clearspring Kombu is Laminaria japonica, sustainably wild harvested and dried in Japan.