Bladgrönsaker

Bladgrönsaker är några av de enklaste och mest nyttiga livsmedel att integrera i din dagliga rutin. Näringstäta och fyllda med energi, växer de uppåt mot himlen, absorberar solens ljus samtidigt som de producerar syre. Medlemmar av denna kungliga gröna familj inkluderar grönkål, mangold, rucola, maskrosblad, vattenkrasse, betor, pak choy, vitkål, purjolök, senapskål, spenat och broccoli. Hur kan vår kropp dra nytta av bladgrönsaker? Grönsakerna är mycket rika på kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor, zink och är ett kraftpaket med vitaminerna A, C, E och K. De är fullproppade med fiber, folsyra, klorofyll och många andra mikronäringsämnen och fytokemikalier. De gröna bladen hjälper till att rena blodet, stärka immunförsvaret, förbättra lever, gallblåsa och njurfunktion, motverkar depression, minskar slem vid luftvägsbesvär, förbättrar blodcirkulationen och håller huden ren och fläckfri.

Färgen är förknippad med våren, som är en tid för förnyelse och förstärker vår vitala livsenergi. I traditionell asiatisk medicin har den gröna färgen ett samband med levern, känslomässig stabilitet och kreativitet. Bladgrönsaker är de grönsaker som saknas mest i den västerländska dieten och många av oss har aldrig lärt sig hur vi tillagar dem.