Miso – en fullvärdig näringskälla

I Asien har miso använts under århundraden, men här i väst har den blivit känd först de senast årtiondena i samband med det ökande intresse för naturlig mat. Miso består av säd, sojabönor och salt som blandas och jäses långsamt. Kombinationen av sojabönor och salt ger ett fullvärdig protein med en balanserad mängd essentiella aminosyror.

Miso påskyndar tillväxten av en sund bakterieflora i tarmen. Enzymerna som bildas under jäsningsprocessen förblir aktiva i matsmältningsprocessen bara de inte kokas vid tillredningen. Tack vara sitt salt är miso rik på väsentliga spårämnen. Under jäsningen produceras även B-vitaminer (dock försumbara mängder B12). Miso är ett näringskoncentrat och en daglig portion misosoppa stärker immunförsvaret. Forskning har visat att miso har förmåga att dra ut tungmetaller ur kroppen. (Se sida 37 i ”The Book of Miso” av William Shurtleff & Akiko Aoyagi).

Miso är en koncentrat av näring, som kan lagras och därför betydelsefullt i tider med matbrist och överbefolkning. Varken miso eller shoyu bör bli för gammal, eftersom det då bildas alkohol och styrkan försvinner.

Den mesta mison som finns på marknaden är producerad i Japan och pasteuriserad för att klara den långa resan. På detta sätt mister den en del värdefulla enzymer. Miso från Visby Hälsokost är inte pasteuriserad.