Agar-Agar

En alg (röd sjögräs) som är rika på gelbildande element och används i stället för gelantin i t ex. fruktdesserter och sylt. Agar-agar går också utmärkt att använda i grönsaks-aladåber. (Agar-agar har bl.a. en blodtrycksreglerande verkan).

Agar-agar är rik på kalium, magnesium, zink, jod, svavel, kisel och spårelement.

Jordgubbsgelé

½ – 1 liter jordgubbar, sköljda och rensade

5 dl äppeljuice

5 dl vatten

1 nypa havssalt

4 – 6 msk agar-agar flingor

Blanda samtliga ingredienser och låt koka i 5 minuter. Rör om och häll i en vattensköljd form. Ställ kallt och låt stelna. Serveras som dessert.

AGAR
Agar (Agar-Agar) is an extract of blended seaweed, which replaces animal gelatin to make desserts, fillings, vegetable aspic and as a substitute for pectin in jams. It sets at room temperature, but sets much more quickly in the refrigerator or freezer. Agar comes in bars, flakes or powder and is available in health food stores. The instructions are generally on the package. Agar contains minerals such as magnesium and calcium and is free of calories. It also cleanses the body by binding radioactive substances and taking them out through the colon.
Healing the Wu Way – Steven Acuff.