Wakame är tillsammans med Fu Nori och dulse de alger som kan ätas råa i t.ex. sallader. Wakame är också utmärkt att använda i soppor och grönsaksrätter.
Wakame är rik på kalium, kväve, svavel, selen, jod och spårelement.
Wakamesallad
1 dl blötlagd wakame (blötlägg i 20 minuter)
1/2 gurka, finskuren skivor
1/2 apelsin, skalad och hackad i bitar
Skär wakamen i små bitar och blanda med övriga ingredienser. Servera.
Wakame med ingefär
5 dl blötlagd wakame, skuren i små bitar
2 msk färsk finriven ingefära
Shoyu
Vatten
Lägg wakame i en kastrull och täck med blötläggningsvattnet. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter. Sila från kokvattnet och använd det t.ex. till soppbuljong. Placera wakamen på små individuella serveringsfat med ett par droppar shoyu över. Lägg 1/4 tsk finriven ingefära på toppen av varje portion. Servera.