Misosoppa

Grundrecept

  • 1 morot
  • 1 gullök
  • 1 liten kålrot
  • 4-5 cm wakame havsalg, blötlagd i 5 minuter och skuren i passande bitar.
  • 1 msk oliv- eller kokosolja 
  • 5-6 koppar grönsaksavkok
  • 4 tsk miso utrörd i grönsaksvatten
  • Persilja eller gräslök till garnering

Skär rotfrukterna och löken i passande bitar. Fräs löken i oljan tills den karakteristiska lökdoften försvinner. Lägg de andra grönsakerna och wakame havsalgen ovanpå. Späd med grönsaksvatten tills grönsakerna är täckta. Lägg på lock och småkoka tills de är mjuka. Häll i resten av grönsaksvattnet och koka upp. Tar bort kastrullen från värmen.

Tillsätt mison. Miso skall inte kokas, då förstörs enzymerna men den bör sjuda i ett par minuter. Variationerna på detta grundrecept är oändliga.