Mage & Tarm

Vårstädning

För god mag- och tarmhälsa, bör du ibland ”vårstäda” din kropp. Precis som vi samlar ”saker” i hemmet, så samlar våra kroppar gamla matrester och gifter som behöver rensas ut. För att vårstäda din kropp ger du den en paus från tung och komplicerad mat genom antingen fasta under en kort tid eller en detoxkur. Att detoxa (avgifta) innebär att byta ut din mat till enklare frukter och grönsaker, massor av filtrerat vatten och möjligtvis fullkornssäd. Att fasta innebär att utesluta flera livsmedel och dricka mycket vatten, färska grönsaker och fruktjuicer, te och soppor. Utan att slösa mycket energi på matsmältning, finns det mer energi tillgänglig till resten av din kropp och själ. Rengöring och fasta kan skärpa din koncentration, hjälpa dig att uppnå insikt och främja andlig medvetenhet. Det kan också stärka ditt immunförsvar och förbättra din matsmältning. Medan du rensar din kropp, glöm inte att vårstäda ditt hjärta. Kasta bort negativa tankar och vanor som du har samlat på dig som inte längre tjänar dig. Ett rent, öppet hjärta tillåter dig att få allt det goda som väntar dig varje dag. Om ditt hjärta och sinne känns tungt, blir det inget utrymme för livets gåvor och överraskningar att komma in.

Mat som medicin

  • Bladgrönsaker: böngroddar, endiver, fänkål, grönkål, kirskål, maskrosblad, purjolök, ramslök, ruccola, rädisor, vitkål, (undvik spenat/mangold p g a oxalsyra)
  • Syrade grönsaker (fermenterade): surkål, gurka och morötter
  • Baljväxter: aduki-, svarta- och kidneybönor, kikärtor, linser, mung dahl mm.
  • Kombualg: bönor kokas fortare mjuka, mer lättsmälta och mindre gasbildande
  • Miso (fermenterad): soppa med wakame havsalg
  • Bittra örter & kryddor (stimulera matsmältningen): anis och fänkål (mot gaser), brännässla, gurkmeja, ingefära, kamomill, kanel (ceylon), kryddnejlika, koriander, malört, maskrosrot, pepparmint, rölleka, salvia, timjan och vitlök.
  • Tillbehör: mirin (risvin), tamari, ume-su (aprikosvinäger) och risvinäger stimulerar avsöndring av magsafter
  • Utrensande: aloe vera, bär, fikon, jordärtskocka, lök, plommon, sennablad, tamarind, umeboshi plommon, vitkål och äpplen
  • Kuzu: blanda en rågad tsk kuzu med två tsk kallt vatten. Tillsätt en kopp vatten (2,5 dl). Koka upp och sjud under ständig omrörning tills vätskan blir genomskinlig och geléartad. Ta bort från spisen. Tillsätt en halv tsk tamari, en tsk umeboshipasta och riven ingefära för godare smak. Drick medan det är varmt.
  • Vatten: drick rikligt med rumstempererat filtrerat vatten (utan kolsyra)

Bladgrönsaker

Bladgrönsaker är några av de enklaste och mest nyttiga livsmedel att integrera i din dagliga rutin. Näringstäta och fyllda med energi, växer de uppåt mot himlen, absorberar solens ljus samtidigt som de producerar syre. Medlemmar av denna kungliga gröna familj inkluderar grönkål, mangold, rucola, maskrosblad, vattenkrasse, betor, pak choy, vitkål, purjolök, senapskål, spenat och broccoli. Hur kan vår kropp dra nytta av bladgrönsaker? Grönsakerna är mycket rika på kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor, zink och är ett kraftpaket med vitaminerna A, C, E och K. De är fullproppade med fiber, folsyra, klorofyll och många andra mikronäringsämnen och fytokemikalier. De gröna bladen hjälper till att rena blodet, stärka immunförsvaret, förbättra lever, gallblåsa och njurfunktion, motverkar depression, minskar slem vid luftvägsbesvär, förbättrar blodcirkulationen och håller huden ren och fläckfri.Färgen är förknippad med våren, som är en tid för förnyelse och förstärker vår vitala livsenergi. I traditionell asiatisk medicin har den gröna färgen ett samband med levern, känslomässig stabilitet och kreativitet.
Bladgrönsaker är de grönsaker som saknas mest i den västerländska dieten och många av oss har aldrig lärt sig hur vi tillagar dem.

Egenvård

  • Matsmältningen: Teer/extrakt av örter och frökryddor som är rika på eteriska oljor som pepparmynta, fänkål, anis, koriander, kummin, och kamomill. Basbalans, Bitterstern, Boswellia serrata, Bromelain, Cellenzym, Curite, Chlorella alg (Colomaris), Cynaramin, Dida, DigestMore, Ergozyme, Galexir, GPH Atisjokk, Helazym, Japol, Mariatistel, Maskrosextrakt, Mucosa, Natriumbikarbonat, Probioform, RegulatPro, Silicea mag-tarm gel, Svenskdroppar och Vita Biosa.
  • Utrensande: Cleanse More, Flora Innate serien, Frukt & Fibrer, Glaubersalt, Husk, Lactiplus, LactoVitalis, Living Cleans, NDS Probiotic, Oxytarm, ProBion, Probi Mage, Probioplex, Psylliumfröskal, Robert Grays tarmreningsprogram, Santulana och Symbioplex
  • Tarm hälsa: Aloe vera juice, Basica Vital, Citricidal, Digitur, Gastrosan, Glutamin, Inflamino, Inubio Forte, Kaprylsyra, Pisang-pulver, Triphala Ros och Urbas

Dagliga rutiner

  1. Gnid hela kroppen med en varm och fuktig handduk efter dusch.
  2. Torrborsta kroppen mot hjärtat – blodflödesriktning
  3. Gurgla kokosfett 10-20 minuter i munnen (oil-pulling)
  4. Dra en tungskrapa över tungytan från bakre delen i munnen mot tungspetsen
  5. Nässköljning vid täppt näsa, allergi, bihåleinflammation eller astma
  6. Fysisk aktivitet (djupandning)
  7. Lästips: Food Pharmacy, De Bittra Örterna, Annelies Schöneck

Undvik

  • Mejeriprodukter: Mjölk, fil, yoghurt och ost (inkl. laktosfria produkter)
  • Gris- och rött kött: uteslut med fördel alla charkuterier
  • Snabba kolhydrater: såsom pasta och bröd av processat mjöl
  • Stress, oro, starkt kryddad mat, kaffe, alkohol och tobak