Umeboshi (mjölksyrejästa aprikoser)

Användning: Traditionellt användes umeboshi för mag- och matsmältningsbesvär, magsjuka, förkylningar och feber. För sin förmåga att återställa balans i ämnesomsättningen har umeboshi använts vid huvudvärk, baksmällor och överätande. Citronsyran i aprikoserna omsätter överskottssocker i blodet och transformerar det till energi. Pikrin som också finns i umeboshi gör att lever och njurarna kan lösa upp gifter och rensa ut dem. Enligt mikrobiologen doktor Ohasi är umeboshi effektiv när det gäller att döda bakterier i kroppen, såsom dysenteri-, tuberkulos-, pest-, kolera-, tyfus- och stafylokockbakterier. Det verkar som kombinationen av syran i citronsyran och det basiska saltet, plus mineralerna i saltet och shisobladen är ansvariga för den läkande effekten det underbara umeboshi har på vår kropp.

Umeboshi som medicin: För att neutralisera syraöverskott och lindra problem med tarmarna, inklusive sådana som orsakats av mikroorganismer. Tag 2-3 umeboshi tillsammans med kukicha eller baka umeboshi eller deras kärnor i ugnen tills de blir totalt svarta. Krossa kärnorna till ett pulver och ta 1 msk till lite varmt vatten eller te.

Ume-sho-bancha. Stärker blodet och cirkulationen genom att reglera matsmältningen. Häll en kopp kukicha över köttet av ½ -1 umeboshi och 1 tsk shoyu elller tamari. Rör om och drick varmt. Eventuellt kan du tillsätta ¼ tsk saft av råriven ingefära. Detta ökar blodcirkulationen.

Ume-sho-kuzu. Stärker matsmältningen, återskapar energi och reglerar tillståndet i tarmarna. Tillred drycken genom att lösa upp en rågad tsk kuzu i 2 tsk vatten och häll i en kopp kallt vatten. Koka upp och sjud under ständig omrörning tills vätskan blir genomskinlig och geléartad. Rör i 1 tsk tamari, samt köttet av ½ – 1 umeboshi. Eventuellt lite riven ingefära tillsättas.

Grönkål med svamp och tofu: Ett gott höst- och vinterrecept med umeboshi.

1 stor lök, skuren i fina halvmånar

200g. champinjoner, skurna i bitar

250g. grönkål (stor bunt), skuren i ganska fina bitar

1 tsk kokosolja

1 pkt tofu

2 umeboshi, kärnorna urtagna och finmosade

1 msk kuzu, upplöst i ¼ kopp kallt vatten

Stek löken genomskinlig i oljan, tillsätt svamp och fortsätt stek tills svampen är mjuka. Tillsätta en kopp vatten, låt koka upp och tillsätt grönkålen. Låt koka 3-4 minuter. Under tiden, mosa tofun och tillsätt köttet från umeboshin och kuzun. När grönkålen bytt färg och blivit mörkgrön (ca 3-4 minuter) häll tofublandningen över och låt koka tills det tjocknar. Servera varmt.

Umeboshi historia: I den äldsta av de kinesiska medicinska skrifterna (ca 2000 år gammal) skriver man om umeboshi som en mycket kraftig och verksam medicin. Sedan dess har hyllmetrar med texter och böcker skrivits, vilka samtliga har lovordat umeboshi.

Ursprungligen ett kinesiskt aprikosträd som på 300-400 talet infördes till Japan av munkar. Redan på 600-talet hade trädet anpassat sig till det japanska klimatet och växte vilt. Den japanska aprikosen har sedan förändrats genom tiderna och utvecklat sin egenart och kvalité vilka skiljer sig från sina Kinesiska och Taiwanesiska släktingar, främst genom ett högre mineralinnehåll och högre koncentration av citronsyra.

Umeboshis latinska namn är Prunus Mume och det är egentligen en sorts aprikos, inte plommon som så många tror. Trädet blommor redan i februari då snön fortfarande täcker marken. Frukterna plockas i mitten av juni, när de fortfarande är gröna. Det är mycket viktigt att plocka frukterna vid rätt tidpunkt och man har som mest 10 dagar på sig innan frukterna blir mogna för att kunna användas till umeboshi. Till för ca 100 år sedan växte Prunus Mume vilt, men numera odlar man dem.

Efter det att frukterna är plockade så sorteras de för hand i små fabriker. Aprikoserna varvas med havssalt och lägges i ca 40 cm djupa träkärl eller keramik kärl. Man tvättar inte frukterna innan de läggs ned, då det skulle innebära försämrad smak och minskad mängd citronsyra i den färdiga produkten. Kärlen täcks med bambumattor och ovanpå detta ett stort trälock, på vilken man lägger stenar (ca 1/12 av aprikosernas vikt). I de största fabrikerna görs ca 6 ton umeboshi åt gången och vikten som då läggs på toppen vägar 450 kg. Mjölksyrejäsningen pågår 1-2 månader, då mjölksyrebakterien bildas, som tillsammans med citronsyran är de viktigaste ingredienserna i umeboshi. När mjölksyrejäsningsperioden är slut läggs aprikoserna ut i solen för att torka i 3-4 dygn. Efter denna period har man en produkt som säljs under namnet ”vit umeboshi”.

För att få umeboshi röda tar man shisoblad (biffsteksplanta) som har tvättats och blandats med havssalt och på dessa häller man saften från den tidigare mjölksyrejäsningen och låter den står i 3 månader. Därefter blandar man de vita aprikoserna med denna blandning och låter den står i 1-2 år. Umeboshiplommon soltorkas sedan och packas med lite shiso.

Var noga vid inköp av umeboshiprodukter då det finns kommersiellt framställda umeboshi som är färgade och smaksatta med kemikalier och dessutom har konserveringsämnen tillsatt. Dessa produkter har ingen som helst medicinsk verkan på kroppen. Den japanska staten har därför infört kontroll på alla naturliga umeboshiprodukter som exporteras ut ur landet. Man kontrollerar kvalitén på umeboshin och att inga kemikalier har använts. Våra umeboshi kommer från naturliga odlingar där tillverkningen sker på traditionellt sätt vilket ger bästa tänkbara kvalité. Dessutom erbjuder vi ekologiskt odlade umeboshi.

Källa: Makrobiotiskt produktlexikon av Kung Markatta.

Pris:

Clearspring 100g. 150 kr.

Ume. 75 kr.