Vi rekommendera

Chlorella pyrenoidosa

Wed, 05 Oct 2016 21:51:47 BST by dudley72 views

Öppna produktblad och läs mer om Chlorella

Edit

Härliga bladgrönsaker

Sun, 26 Oct 2014 20:24:13 GMT by dudley1073 views

Bladgrönsaker är de livsmedel som saknas mest i modern kost. Att lära sig att laga och äta grönt är viktigt för att skapa god hälsa. När du tillför gröna grönsaker i din kost, kommer du att utesluta de livsmedel som gör dig sjuk på ett naturligt sätt. Bladgrönsaker hjälper till att bygga din inre regnskog och stärker blodet och andningsorganen. De är särskilt bra för stadsmänniskor som sällan ser gröna åkrar i öppna landskap. Grönt förknippas med våren, tidpunkten för förnyelse, förfriskning och vital energi. I asiatisk medicin, är grönt relaterat till levern, känslomässig stabilitet och kreativitet.

Näringsmässigt är gröna grönsaker mycket rika på kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor, zink och vitamin A, C, E och K. De är fyllda med fibrer, folsyra, klorofyll och många andra mikronäringsämnen och fytokemikalier. När det är möjligt, välj ekologiskt. Men att äta icke-ekologiska gröna grönsaker är mycket bättre än att inte äta något grönt alls!

Några av fördelarna med att äta mörk gröna bladgrönsaker är:

 • Blodrenande
 • Att förebygga cancer
 • Förbättrad cirkulation
 • Stärkt immunförsvar
 • Främjande av sund tarmflora
 • Främjande av subtila, ljus och flexibel energi
 • Gladare och eliminering av depression
 • Förbättrad lever, gallblåsa och njurfunktion
 • Rensar blockeringar, särskilt i lungorna genom att minska slem

Det finns så många bladgrönsaker att välja mellan. Hitta gröna grönsaker som du älskar och ät dem ofta. När du blir uttråkad med dina favoriter, var äventyrlig och prova gröna grönsaker som du aldrig har hört talas om förut. Broccoli är mycket populärt bland vuxna och barn. Varje stam är som en trädstam, ger dig stark, jordnärande energi. Rotera mellan bok choy, Napa kål, grönkål, collards, vattenkrasse, grön senap, broccoli Rabe, maskros och andra bladgrönsaker. Vitkål är god kokt eller rå eller i form av surkål. Ruccola, endive, cikoria, sallad, mesclun och vilda gröna grönsaker äts vanligtvis råa, men kan gärna konsumeras på något kreativt sätt du gillar. Spenat, mangold och betor är bäst att äta med måtta, eftersom de har högt innehåll av oxalsyra, som förbruka kalcium från ben och tänder, och kan leda till benskörhet. Koka dessa grönsaker med något proteinrikt som tofu, frön, nötter, bönor, smör, animaliska produkter eller olja. Detta kommer att bidra till att balansera effekten av oxalsyra.

Att tillaga bladgrönsaker

Prova olika metoder som ångkokning, kokning, sautering i olja, vattensautering, matlagning utan vatten eller lägg i en lag, som i en pressad sallad. Kokning gör bladgrönsakerna fylliga och mjuka. Koka i en minut så att näringsämnena i de gröna inte går förlorade i vattnet. Du kan också dricka kokvattnet som en hälsobringande buljong eller te om du använder ekologiska grönsaker. Ångkokning ger bladgrönsaker mer fibrer och spänst, vilket är bra för människor som försöker gå ner i vikt. Råkost är en bra tillredning av gröna grönsaker. Det är uppfriskande, kylande och bidrar till levande enzymer.

När vissa människor hör ”bladgrönsaker”, tänker de ofta på isbergssallad, men den vanliga bleka salladen (som serveras på restauranger) är inte så näringsrik som andra gröna grönsaker. Ta för vana att lägga till dessa mörka, gröna bladgrönsaker till din dagliga kost. Prova i en månad och se hur du mår. Se även boken Greens Glorious Greens av Johnna Albi och Catherine Walters.

Vårstädning

Bladgrönsaker är några av de enklaste och mest nyttiga grönsaker att integrera i din dagliga rutin. Näringstätt och fylld med energi, växer de uppåt mot himlen, absorberar solens ljus samtidigt som det producerar syre. Medlemmar av denna kungliga gröna familj inkluderar grönkål, mangold, rucola, maskrosblad, vattenkrasse, betor, pak choy, vitkål, purjolök, senapskål, spenat och broccoli.

Hur drar våra kroppar fördel av bladgrönsaker? De är mycket rik på kalcium, magnesium, järn, kalium, fosfor och zink och är ett kraftpaket med vitaminerna A, C, E och K. De är fullproppad med fiber, folsyra, klorofyll och många andra mikronäringsämnen och fytokemikalier. Deras färg är förknippad med våren, vilket är en tid att förnya och uppfriska vår vitala livsenergi. I traditionell asiatisk medicin har den gröna färgen ett samband med levern, känslomässig stabilitet och kreativitet. De gröna bladen hjälper till att rena blodet, stärka immunförsvaret, förbättra lever, gallblåsa och njurfunktion, motverka depression, minskar slem vid luftvägsbesvär, förbättra blodcirkulationen och hålla huden ren och fläckfri.

Bladgrönsaker är de grönsaker som saknas mest i den västerländska dieten och många av oss har aldrig lärt sig hur vi tillagar dem. Börja med det mycket enkla receptet på baksidan.

DETOX TIPS

Bör äta:

 1. Bladgrönsaker: böngroddar, endiver, grönkål, purjolök, vitkål, kirskål, ramslök och rädisor.
 2. Äpple, bär, plommon, fikon, chiafrö, psylliumfrö, jordärtskocka och lök (sätter fart på magen).
 3. Genmai misosoppa med Wakame havsalg som kvällsmat (lättsmält och stärker tarmfloran).
 4. Opastöriserad mjölksyrade grönsaker: Tistelvind surkål, gurka, morötter (pH balanserande).
 5. Växtbaserat protein: ärtor, kikärtor, linser, baljväxter (istället för animaliskt protein).
 6. Bittra örter: gurkmeja, ingefära, kamomill, malört, maskrosblad, ramslök, rölleka och rädisor.
 7. Kosttillskott för bättre tarmhälsa: Symbioplex (probiotika) och Cynaramin (maskros tinktur).
 8. Kosttillskott för att avgifta lever: Colomaris (chlorella alg) och Regulat (koncentrerad enzymer).
 9. Drick rikligt med rumstempererat filtrerat vatten (utan kolsyra).
 10. Drick maskrosrot-te, brännässla-te eller Curite (blodrenande, stimulerar levern och njurarna) Läs De Bittra Örterna, Annelies Schöneck.

Dagliga rutiner:

 1. Gnid hela kroppen med varm, fuktig handduk vid handfat/tvättställ (helst).
 2. Torrborsta kroppen mot hjärtat, blodflödesriktning (stimulera lymfsystemet).
 3. Gurgla kokosfett 10-20 minuter i munnen (oil-pulling, Ayurvedisk friskvård).
 4. Dra en tungskrapa över tungytan från bakre delen i munnen mot tungspetsen (avgiftande).
 5. Nässköljning (med Nose Buddy) vid täppt näsa, allergi, bihåleinflammation, astma mm.
 6. 6-veckors tarmreningsprogram utan fasta/lavemang/sträng diet (Robert Gray örter).
 7. Fysisk aktivitet (gärna med djupandning).

Bör undvika: pasta, bröd, mjölk, fil/yoghurt och särskild ost (syrabildande och slembildande).

Följ gärna några av de ovanstående förslagen dagligen under minst fyra veckor. ”Let come…let go”.

Ramslök med shiitake

Förberedelsetid: 2 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Portioner: 4

Ingredienser:
300 g. shiitakesvamp
1 msk extra virgin kokosfett
1-2 krossade vitlök
1 knippe ramslök, hackad (valfri bladgrönsak)
1 tsk mirin och 1 tsk shoyu

Beskrivning:
1. Värm fettet i pannan på medelhög värme med hackad vitlök tills vitlöksdoften känns, ca 2-3 minuter.
2. Tillsätt hackad shiitake svamp, stek i 5 minuter och tillsätt hackad ramslök, stek ett par minuter.

3. Lägg till mirin, shoyu och ett stänk av vatten, täck och låt ånga i 3 minuter.

Serveras gärna med quinoa toppad med maskrosblad. Varje gång du går till din mat- eller gårdsbutik, välj då ut en ny bladgrönsak att prova. Snart kommer du att hitta dina favorit bladgrönsaker och du kommer att undra hur du någonsin kunnat leva utan dem. Smaklig måltid!

 

Edit

Fermenterade grönsaker

Sun, 16 Nov 2014 01:00:34 GMT by dudley863 views

Järna Syrat & Trädgård

Steven Acuff – pickled food for better health

Tistelvind

Edit

Baljväxter

Sun, 26 Oct 2014 20:31:20 GMT by dudley999 views

Bönor eller baljväxter, inklusive ärtor och linser, är en utmärkt källa för växtbaserat protein. Bönor finns i de flesta traditionella kulturer som en basföda, som erbjuder grundande och stärkande egenskaper som ökar uthållighet. De erbjuder en mycket användbar och lätt upptagliga kalciumkälla för kroppen – en mycket näringsrik och billig proteinkälla. Bönor kan vara både gott och tillfredsställande.

Brist på sexuell energi är ofta överbelastade binjurarna och njurar. Bönor är kända för att stärka dessa organ (har du märkt formen av en böna?) och kan hjälpa till att återställa din vitala livsenergi och sexuella energi.

Bönor har ett rykte om att orsaka matsmältningsproblem, oftast p g a att de inte är tillagade tillräckligt länge eller felaktigt förberedda. För att minska gasbildande egenskaper, blötlägg bönorna över natten före tillagning (helst 24 timmar), öka tillagningstiden, lägg kryddor som lagerblad, oregano eller kummin eller koka tillsammans med Kombu havsalg.

Bönor är ett underbart sätt att lägga till högkvalitativa, vegetabiliska proteiner till din diet. De är höga nivåer av järn, B-vitaminer och fibrer och är mångsidiga nog att du aldrig tröttna på dem. Torkade bönor håller sig fräscha längre om de förvaras på en sval, mörk plats (snarare än på bänken). Använd inte bönor som är mer än ett år gamla, eftersom de är mer svårsmälta och för att deras näringsinnehåll är mycket lägre. Dessutom kommer gamla bönor inte att mjukna ens med korrekt tillredning.

1. Kontrollera bönorna och ta bort stenar och skrumpna eller trasiga bitar och skölj sedan.
2. Blötlägg i åtta timmar eller över natten (helst 24 timmar) med vatten som täcker tio centimeter högre än bönorna. Små och medelstora bönor kan kräva mindre blötläggning fyra timmar borde räcka. Obs! Om du har glömt att blötlägga bönorna kan du koka upp dem i rikligt med vatten som täcker. Stäng av värmen, täck grytan och låt stå i en timme.

3. Häll av och skölj bönorna och kasta bort blötläggningsvattnet.

4. Placera bönorna i en tung kastrull och tillsätt 4 dl. vatten.
5. Koka upp ordentligt och ta bort skummet. Detta kommer att göra bönorna mer lättsmält.
6. Lägg till en liten bit kombu (bra havsalg mot gaser) och några lagerblad eller vitlöksklyftor som smaksättning och för att göra det mer lättsmält.
7. Sätt på locket, sänk temperaturen och låt sjuda i den föreslagna tiden. Kontrollera bönorna 30 minuter innan den tillagningstiden slut. Bönorna är klara när den mellersta delen är mjuk och lätt att pressa.
8. Cirka 10 minuter före slutet av koktiden, tillsätt ½ tsk av oraffinerat havssalt.
9. Koka tills bönorna är mjuka.

2 dl. bönor koktid (minuter)
aduki 45-60
svarta 60-90
black-eye 60
kikärtor 120-180
kidney 60-90
röda linser* 30-45
lima 60-90
mung 60
pinto 90
ärter / gula mung 45-60

 * kräver ej blötläggning (valfritt)

Alla tider är ungefärliga. Koktiden kan variera beroende på värmen och hur hårt vattnet är. En generell regel är att små bönor bör koka i cirka 30 minuter, medium bönor bör koka i cirka 60 minuter och stora bönor bör koka i cirka 90 minuter. Var noga med att smaka på bönorna för att se om de är helt kokta och tillräckligt mjuka.                     

Att smälta bönorVissa människor har svårt att smälta bönor och baljväxter. De kan utveckla gas, tarmproblem, irritabilitet eller koncentrationssvårigheter. Här är några förslag för att förbereda och äta baljväxter som kan lindra de flesta problem.

• Blötlägg bönorna i flera dagar, byt vatten två gånger dagligen, tills en liten svans bildas på bönorna. Alternativt blötlägga bönorna i 24 timmar med en tesked vinäger.

• Använd en tryckkokare. Detta minskar också tillagningstiden.

• Tugga bönorna noga och vet att även små mängder har högt näringsvärde och stärkande egenskaper.

• Undvik att ge baljväxter till barn under 18 månader eftersom de inte har utvecklat matsmältnings-enzymer för att smälta dem ordentligt.

• Experimentera med din förmåga att smälta bönor. Mindre bönor som aduki, linser, mungbönor och ärtor smälter lättast. Pinto, kidney, black-eye, kikärtor, lima och svarta bönor är svårare att smälta. Sojabönor och svarta sojabönor är de svåraste bönor att smälta.

• Experimentera med kombinationer, ingredienser och kryddor (t ex. fänkål och anis). Baljväxter kombineras bäst med gröna eller fiberfattiga grönsaker och havsalger (t ex. kombu mot gaser).

• Smaka av med oraffinerat havssalt, miso eller sojasås i slutet av tillagningen. Om salt tillsätts i början, kommer bönor inte mjukna helt. Salt är ett matsmältningsstöd när det används korrekt.

• Lägga fänkål eller kummin nära slutet av tillagningen för att förhindrar gaser.

• Lägg i kombu (eller kelp) för att hjälpa med matsmältningen och samtidigt förbättra smak, ökar mineral- och näringsvärde och för att snabba på tillagningen.

• Häll lite äppelcider-, råris- eller vitvinsvinäger i vattnet i slutet av tillagningen. Detta mjukar upp bönorna och bryter ner proteinkedjor och svårsmälta föreningar.

• Ta enzymer till maten.

Bönor med grönsaker
Förberedelse: 10 minuter
Tillagningstid: 10 minuter
Antal portioner: 2-3

Ingredienser:
2 dl. svarta bönor (eller aduki, kidney – valfri)
250g. grönkål (eller spenat – valfri)
din favorit röra såsom salsa, avokado eller guacamole

Beskrivning:
1. Värm de avrunna värma bönorna i en medelstor kastrull. Lägg till dina favorit kryddor eller 1 tsk Mirin.

2. Fyll en separat medelstor kastrull med 2-4 cm vatten och koka upp.
3. Tvätta och hacka de bladgröna grönsakerna (du kan använda stjälkar också) och lägg till kokande vatten.
4. Koka i 2-3 minuter tills grönsakerna är ljusgröna och mjuk. Hälla bort vattnet.
5. Lägg upp en del av grönsakerna i en skål, toppa med en del av bönorna och avsluta med en smakrik röra/fyllning.

Edit

Alger

Thu, 30 Oct 2014 23:39:45 GMT by dudley970 views

Så länge människan har funnits på jorden har hon använt havets rikedomar för att kunna få en allsidig och nyttig föda. Alger är rika på mineraler och spårämnen. T ex. wakame algen är rik på selen som du annars bara finner i animaliska produkter. Alger är också väldigt rika på kalcium (komjölk ca 118 mg/100 gr jmf. hiziki 1400 mg/100 gr). Enligt en undersökning av professor Y.Tanaka fo McGill vid Montreals Universitet, Kanada, så är en av algernas huvudkomponenter alginic syra. Denna syra bryts inte ned vid matsmältningen, utan passerar oförstörd genom kroppen. Alginicsyran har förmågan att attrahera och förena sig med tungmetaller såsom arsenik, bly, kvicksilver och t.o.m. radioaktiva ämnen såsom strontium 90 och kobolt m.fl. En daglig konsumtion av alger gör att de eventuella tungmetaller som finns i kroppen attraheras av alginic syran och följer med den ut ur kroppen! En daglig konsumtion av alger är därför speciellt bra om man bor i storstadsområden eller där det förekommer stora utsläpp i miljön.

Pröva på alger och införliva dem i din dagliga kost. De kan användas på många olika sätt. Man kan t ex. rosta dem och mala dem till pulver och använda dem som krydda till maten eller i brödbaket. Den enda begränsningen är din fantasi. Nedan följer några recept. Pröva och njut!

Agar-agar

En alg som används i stället för gelantin i t ex. desserter. Agar-agar går också utmärkt att använda i grönsak-aladåber. (Agar-agar har bl.a. en blodtrycksreglerande verkan).

Jordgubbsgelé

½ – 1 liter jordgubbar, sköljda och rensade

5 dl äppeljuice

5 dl vatten

1 nypa havssalt

4 – 6 msk agar-agar flingor

Blanda samtliga ingredienser och låt koka i 5 minuter. Rör om och häll i en vattensköljd form. Ställ kallt och låt stelna. Serveras som dessert.

Arame

Arame kan användas för sig själv eller blandas i sallader. Den har en mild fin smak som gör den utmärkt till olika rätter.

Kokt arame med lök

5 dl arame, blötlagd i 10 minuter i 1 liter vatten

2 stora lökar, finskurna

Vatten

1 msk shoyu eller mer efter behag

Koka upp lite vatten (2-3 cm) i en kastrull, lägg i löken och låt koka utan lock till löken är genomskinlig. Tillsätt den blötlagda aramen tillsammans med lite av blötläggningsvattnet. Lägg på lock och låt småkoka i 20 minuter. Krydda med shoyu och rör runt så att lök och arame blandas. Fortsätt att koka tills överflödig vätska kokat bort. Servera.

Kombu

Denna alg har många användningsområden. Rosta, mal och servera som krydda till maten. Blötlägg i 5 – 10 minuter, skär i små bitar och fritera dessa i lite olja, utmärkt som party snack. Kombu är bra att koka bönor. Bönor kokas fortare mjuka, blir mindre gasbildande och mer lättsmälta. I många recept kan wakame ersätta kombu.

Lök med kombu

2 st 15 cm långa komburemsor, sköljda i kallt vatten

4-6 medelstora lökar, skalade, skär ett kryss i toppen

1 msk miso, utrörd i lite vatten till tjock kräm

Vatten

Lägg komburemsorna i botten av en kastrull. Ställ lökarna på med roten nedåt. Fyll på med vatten till strax under mitten av lökarna. Lägg 1 klick miso på toppen av varje lök. Koka upp och låt småkoka i 20-30 minuter. Skär kombun i strimlor och servera lökarna med lite finskuren kombu.

Wakame

Wakame är tillsammans med Fu Nori och dulse de alger som kan ätas råa i t ex. sallader. Wakame är också utmärkt att använda i soppor och grönsaksrätter.

Wakamesallad

1 dl blötlagd wakame (blötlägg i 20 minuter)

½ gurka, finskuren i skivor

½ apelsin, skalad och hackad i bitar

Skär wakamen i små bitar och blanda med övriga ingredienser. Servera.

Wakame med ingefära

5 dl blötlagd wakame, skuren i små bitar

2 msk färsk finriven ingefära

Tamari

Vatten

Lägg wakame i en kastrull och täck med blötläggningsvatten. Koka upp och låt småkoka i 15 minuter. Sila från kokvattnet och använd det t ex. till soppbuljong. Placera wakamen på små individuella serveringsfat och droppa ett par droppar tamari över. Lägg ca ¼ tsk finriven ingefära på toppen av varje portion. Servera.

Edit

Vitamin D: från solljus till kosttillskott

Sun, 26 Oct 2014 22:45:00 GMT by dudley982 views

Betydelsen av vitamin D: 

De flesta i norden lider brist på vitamin D, ändå fler och fler studier avslöjar sin avgörande betydelse. Detta fantastiska vitamin hjälper till att förhindra benskörhet, depression, cancer, diabetes, fetma och mycket mer! Här är vad flera läkare har att säga om detta viktiga vitamin:

Eftersom D-vitamin är så billigt och så tydligt reducerar mortalitet, kan jag säga detta med stor säkerhet: Vitamin D är den enskilt mest kostnadseffektiva medicinska åtgärd i USA. – Dr Greg Plotnikoff, medicinsk direktör, Penny George Institutet för hälsa och helande, Abbott Northwestern Hospital i Minneapolis.

Jag tror att D-vitamin är den största framsteg för folkhälsan i medicin under de senaste tjugo åren. – Dr John Whitcomb, Aurora Sinai Medical Center.

Jag skulle utmana alla att hitta ett område eller näringsämne eller annan faktor som har en sådan konsekvent anti-cancer förmåner som vitamin D. Uppgifterna är verkligen ganska anmärkningsvärt. -Dr. Edward Giovannucci, Vitamin D expert.

Under alla mina år av medicin utövande, har jag aldrig sett ett vitamin, även C-vitamin, har så djupgående effekter på människors hälsa. – Soram Khalsa MD.

Vad kan du göra? 

Medan experter är överens om att D-vitamin är avgörande, det råder viss oenighet om det bästa sättet att få det – en del säger exponering för solen är tillräckligt, medan andra uppmuntra tillskott.

Här finns flera källor där du kan hitta aktuell information från olika synvinklar och bestämma vilken val att göra för dig och din familj:

Bertil Wosk, Holistic

Dr Andrew Weil

Vitamin D rådet

Dr Mark Hyman

Weston A. Price Foundation

Dr. Mercola

”Den helande kraften i Solljus och vitamin D: en intervju med Dr Michael Holick,” av Mike Adams

15 sanningar du förmodligen inte visste om vitamin D och solljus exponering: 

D-vitamin förebygger benskörhet, depression, prostata-och bröstcancer och även påverka diabetes och fetma. Vitamin D är kanske den enskilt mest underskattade näringsämne i världen av näring. Det är förmodligen eftersom det är gratis, din kropp gör det när solen rör vid din hud. Sanningen är att de flesta människor inte vet den verkliga historien om D-vitamin och hälsa.

1. D-vitamin produceras av huden som svar på exponering för ultraviolett strålning från naturligt solljus.

2. Den helande strålar av naturligt solljus som genererar D-vitamin i huden kan inte tränga igenom glaset. Så du genererar inte D-vitamin när du sitter i bilen eller hemma.

3. Det är nästan omöjligt att få tillräckliga mängder av D-vitamin från kosten. Exponering för solljus är den enda pålitliga sättet att skapa D-vitamin i din egen kropp. Våra kroppar kan producera D-vitamin på egen hand när den utsätts för solljus men huden skall vara fri från solkräm och kläder, eftersom de alla stör processen.

4. En person skulle behöva dricka 10 höga glas av D-vitamin berikade mjölk varje dag bara för att få miniminivåer av vitamin D från sin kost.

5. Ju längre du bor från ekvatorn, desto längre du behöver vara i solen för att generera vitamin D. Kanada, Storbritannien, Skandinavien och de flesta stater i USA är långt från ekvatorn.

6. Personer med mörk hud pigment kan behöva 20 till 30 gånger så mycket solljus som ljushyade personer för att generera samma mängd av vitamin D. Därför är prostatacancer en epidemi bland svarta män, det är en enkel men utbredd brist på solljus.

7. Tillräckliga nivåer av D-vitamin är avgörande för kalciumupptag i dina tarmar. Utan tillräcklig D-vitamin kan inte din kropp absorbera kalcium, vilket gör kalciumtillskott värdelös.

8. Kronisk brist på vitamin D kan inte vändas över en natt, det tar månader av vitamin D och solljus exponering för att återuppbygga kroppens ben och nervsystemet.

9. Även svaga solskyddsmedel (SPF 8) blockera kroppens förmåga att generera D-vitamin med 95%. Solskyddsmedel kan faktiskt orsaka sjukdom genom att skapa en kritisk vitaminbrist i kroppen.

10. Det är omöjligt att generera för mycket D-vitamin i kroppen från solljus exponering: din kropp kommer att självreglera och bara generera vad den behöver.

11. Om det gör ont att trycka fast på bröstbenet, kanske du lider av kronisk vitamin D-brist just nu.

12. Vitamin D är aktiverat i din kropp genom njurarna och levern innan det kan användas.

13. En njursjukdom eller leverskada kan kraftigt försämra kroppens förmåga att aktivt cirkulerar vitamin D.

14. Även om D-vitamin är en av de mest kraftfulla läkemedel i din kropp, kan din kropp gör den helt gratis. Inga recept behövs.

Från “The Healing Power of Sunlight and Vitamin D: An Exclusive Interview with Dr. Michael Holick,”  av Mike Adams.

Edit

Vatten – livets grundläggande substans

Wed, 05 Nov 2014 23:53:15 GMT by dudley839 views

Vatten är en förutsättning för liv och bra vattenkvalitet är avgörande för hälsan. Det utgör grunden för matsmältningssafter, blodcirkulation och även för hjärnan med dess tankar, känslor och temperament. Det hjälper ämnesomsättningen genom att bidra till förbränningen av glukos och nedbrytningen av fett till energi. Vatten transporterar vitaminer, mineraler, proteiner, enzymer och andra ämnen i kroppen. Det håller en jämn kroppstemperatur med hjälp av svett och renar kroppen genom att få ut slaggprodukter via njurar och tarmar. Vatten smöjar ögon och näshåla. varje dag konsumerar vi en mängd vatten i en eller annan form, så vattnets gifter samlas snabbt och spelar en avgörande roll för att försvaga hälsan. Vi behöver mängder av värdefullt, rent vatten att dricka och laga mat med för att behålla god hälsa.

Källa: Steven Acuff, Naturmedicin & hälsa nr.14

Edit

KUZU (vildväxande japanskt pilörtsmjöl)

Tue, 21 Oct 2014 22:46:24 BST by dudley941 views

Kuzu har varit en av huvudingredienserna i den österländska örtmedicinen. Den anses mycket effektiv vid feber, problem med tarmarna, influensa, blodinfektioner, förgiftningar och allmänna svaghetstillstånd.

För att tillverka kuzu skördas rötterna under vinterhalvåret då saven är i rötterna. Saven är rik på stärkelse, mineraler och spårämnen. Rötterna krossas och massan tvättas och filtreras många gånger med rent källvatten för att få fram stärkelsen. Stärkelsen hälls sedan i trälådor för att torka. Sedan krossas dessa stora kakor till småbitar.  Det tar ca 100 dagar från skörd till färdiga kuzupulvret. Pulvret innehåller ca 85% ren stärkelse.

Användning: Du kan använda det till att göra soppor och stuvningar tjockare. Eller till desserter för att få en geléartad konsistens. En tesked kuzu räcker till en kopp vätska (2,5 dl). När du ska använda kuzu så rör först ut den i kallt vatten och tillsätt det sedan till det du önskar få tjockt. Kuzun bör inte koka utan sjud under ständig omrörning till den blir genomskinlig och tjock.

Kuzu som medicin: En enkel kuzudryck som stärker matsmältningen, ökar vitaliteten och minskar allmän trötthet får du genom att lösa upp en rågad tsk kuzu i 2 tsk vatten. Tillsätt en kopp vatten (2,5 dl). Koka upp och sjud under ständig omrörning tills vätskan blir genomskinlig och geléartad. Ta bort från spisen. Rör i en tsk tamari och drick medan det är varmt.

 

Kuzu historia: Kuzu har varit en av huvudingredienserna i den österländska örtmedicinen. Den anses mycket effektiv vid feber, problem med tarmarna, influensa, blodinfektioner, förgiftningar och allmänna svaghetstillstånd.

Näringsinnehåll i kuzu (%)

Vatten           13,9

Protein          0,2

Fett                0,2

Kolhydrater   85,6

Fibrer            0,0

Aska              0,1

Kalk               17,0 mg

Järn               2,0 mg

Fosfor            10,0 mg

Natrium        2,0 mg

Kalorier         347 kcal/100 gr.

Källa: Makrobiotiskt produktlexikon av Kung Markatta.

Pris:

Kuzu 200g. Clearspring 95 kr.

Kuzu 150g. Biofood 69 kr.

Copyright 2016 © Visby Hälsokost – Cikoria