Bovetegröt

Bovete är ett mycket mineralrikt sädesslag som är glutenfritt. Man kan laga gröt till 2-3 dagar samtidigt och förvara i kylskåp. Bovete smakar lite speciellt och man kanske inte tycker så mycket om det i början men de flesta tycker om det efter ett tag. Det är inte syra bildande som korn och dessutom värmande så ge det en chans. Att tillaga bovete kräver lite extra omsorg. Det innehåller ett naturligt röd färgämne (fagopyrin) som bör avlägsnas före kokning.

Bovete behöver inte blötläggas. Tvätta först bovetet ordentligt i kallt vatten. Skölj den därefter i kokande vatten och sedan igen i kallt.

Beräkna till 2 personer 2 dl. bovete och 7 dl. vatten. Koka upp och låt koka ca. 15 minuter. Stäng därefter av varmen. Låt gröten svälla ca ½ timme. Salta och servera med kanel, äppelmos eller bär och havremjölk.

Källa: Blanda rätt, ät dig mätt och bli smal av Anni Rasmussen.