Kostråd för optimal vikt

Sanningen

Vi har glömt bort de aspekter i livet som verkligen ger näring och som balanserar våra kroppar, att lugna ner oss, äta en hemlagad måltid och att spendera kvalitetstid med kärleksfulla människor. Att äta medvetet och göra enkla livsstilsförändringar kan skapa positiva resultat och frigöra dig från den oändliga bantningscykeln. Skulle du ge din kropp en chans, skulle den balansera sig själv. Men detta är bara möjligt genom att komma ifrån dieten mentalt och istället lyssna på vad du verkligen behöver.

Det finns ingen ”quick-fix” eller snabba lösningar. Du har redan allt du behöver inom dig. Med eftertanke och kärleksfull reflektion kan du mata dig själv på ett stärkande sätt. Lyssna till din egen kropp och arbeta med den och inte mot den. Detta är hemligheten till att uppnå din optimala kroppsvikt och få en hållbar god hälsa.

Vi rekommenderar

 • Frukost. En rejäl frukost ger din ämnesomsättning de nödvändiga byggstenarna för att balansera eventuella näringsbrister och samtidigt kontrollera dina begär. När vi saknar vårt första bränsle för dagen, kan vi lätt bli hungriga på förmiddagen och mer frestade att sätta igång med oförståndigt snaskande, överätande och överkompenserande för de ”sparade” kalorier då vi hoppade över frukost. Studier visar att de som äter frukost dagligen har mycket lättare att upprätthålla en sund kroppsvikt. Men om du inte är redo för frukost tidigt på morgonen, lyssna på din kropp och ät när du känner att det passar dig. Regelbundna måltider skapar också balans i kroppen och psyket.
 • Mer vatten. Sötsuget kan vara ett symptom på uttorkning. Innan du går efter sockret, drick ett glas vatten och vänta några minuter tills ditt sockerbegär klingar av. Drick gärna två glas filtrerat vatten innan varje mål.
 • Söta grönsaker. T ex. pumpa, palsternacka, sötpotatis eller morot. De är naturligt söta, hälsosamma och gott. Ju mer du äter, desto mindre kommer du att längta efter socker. Mjölksyrade grönsaker: Tistelvind surkål, gurka, morötter är pH- och blodsockerbalanserande.
 • Långsamma kolhydrater: hel havre, råris, quinoa, bovete och hirs.
 • Nyttiga fetter. En vanlig missuppfattning är att vi bör utesluta fett helt. I verkligheten kan vi inte leva utan fett. Kroppen använder fett till energi, hår, hud och naglar, vitaminupptag och normala vardagliga kroppsfunktioner. Bra kvalité av fetter befrämjar flera hälsofördelar, t ex. skydd mot hjärtsjukdomar, cancer, Alzheimers sjukdom och depression samt sänker blodtrycket och balanserar kolesterolhalten. Välj källor såsom nötter, frön, avokado, kokosfett och olivolja.
 • Kvalitéts protein. Våra kroppar behöver protein för att kontinuerligt fylla på och förnya våra celler, stabilisera vårt blodsocker och ge oss energi. Våra kroppar är bokstavligen gjorda av aminosyrorna som kommer ifrån protein i vår mat. Rekommenderade växtbaserade protein: linser, kikärtor, aduki-, kidney- och svarta bönor, nötter och frön.
 • Milda sötningsmedel: lönnsirap, kornmalt, rismalt, kokos nektar, torkad frukt och stevia (undvik honung, agave, fruktos och socker).
 • Kryddor och tillbehör: Mirin (risvin), Ume su (aprikosvinäger), senap, koriander, kanel, muskot, kryddnejlika och kardemumma kommer att ge naturlig sötma till din mat och minska begär.

Undvik

 • Koffein. Upp- och nedgångarna av koffein bidrar till uttorkning och blodsocker-svängningar och förorsakar att sockerbegären blir mer frekventa (vilket kan leda till att ditt socker begär blir allt vanligare). Kakao innehåller koffein..
 • Snabba kolhydrater såsom pasta/bröd. Minska/utesluta daglig konsumtion.
 • Fettfri/fettsnål förpackad snabbmat. Dessa ”livsmedel” innehåller stora mängder socker för att kompensera frånvaro av smak och fett, som kommer att skicka dig på berg- och dalbana av sockertoppar och dalar. Undvik rapsolja!
 • Mejeriprodukter såsom mjölk, fil, yoghurt och ost är svårsmält. Minska / utesluta daglig konsumtion.
 • Animaliska protein. Räkna ut mängden animaliskt du äter. Att äta för mycket kan leda till att du blir sötsugen. Att äta för lite protein kan också få dig att bli sötsugen! Experimentera.

Dieter fungerar inte

 1. Eftersom varje person är unik, med olika behov utifrån kön, ålder, påbrå och livsstil; hur kan en diet vara rätt för alla?
 2. Eftersom de är extrema lösningar. Precis som i fysik, när en pendel rör sig till en extrem, kommer den att svänga lika mycket tillbaka till den andra. En diet kan fungera för en kort tid, men nästan alla dieter leder till en 5 kg ökning när man har avslutat dieten.
 3. Eftersom de är för restriktiva. Människor som misslyckas med sina dietplaner är inte inkompetenta eller svaga. Dieter av natur, kräver disciplin och begränsning på nivåer som är ohållbara för en frisk människokropp.
 4. Eftersom de flesta människor är omedvetna om varför de går upp i vikt och ser en diet som den enda boven. Att ignorera / bortse från våra känslor är ofta den första orsaken till viktinstabilitet.

Dagliga rutiner

 1. Bli fysisk aktiv. Börja med enkla aktiviteter som promenader eller yoga. Börja med 10 minuter om dagen och öka successivt. Det kommer att bidra till att balansera ditt blodsocker, öka din energi och minska spänningar som hjälper till att dämpa sockerberoendet.
 2. Få mer sömn, vila och avkoppling. När du är trött eller stressad, kommer din kropp att längta efter energi i form av socker. Dessa begär är ofta en följd av sömnbrist, när man lägga sig för sent eller vaknar tidigt, ibland i månader och även många år i följd.
 3. Ta det lugnt och hitta din sötma i ditt liv! Din kropp behöver inte socker biologiskt, men den längtar efter kramar, tid med vänner, friluftstider, träning, massage, etc. När livet blir tillräckligt sött av sig självt, behövs inga tillsatser! Lyssna på dina begär och förstå vad din kropp verkligen behöver.