Sötsugen

TRÄNGA UT SÖTSAKER

En effektiv lösning till att hantera begär är att lägga till mer till din kost snarare än att ta bort från den. Många tror att de måste ge upp sin vanliga kost och börja äta saker som de vet är ”bra” för dem, men som de inte tycker om. Att ta bort människors favorit mat är som att ta heroin ifrån en drogmissbrukare. Maten ger oss egentligen någonting som vi behöver. En av de mest effektiva metoderna för att övervinna regelbunden konsumtion av ohälsosam mat är att helt enkelt tränga ut dessa livsmedel. Det är svårt att äta fem frukter och grönsaker om dagen och trycka i dig glass i slutet av dagen. På samma sätt är det svårt att dricka åtta glas vatten om dagen och vara alkoholist. Kroppen kan bara ta emot en viss mängd mat under en dag. Om du äter mestadels med hälsosam mat, är det naturligt att begären för ohälsosam mat kommer att minska avsevärt. Genom att äta och dricka mat som är bra för dig tidigare på dagen, kommer du naturligtvis lämna mindre utrymme och sug efter onyttig mat senare på dagen. Denna metod är mest uppenbar när du dricker mer vatten. Fyll en vatten flaska eller kanna med rent, filtrerat vatten eller köp en liter rent källvatten och smutta på det stadigt under förmiddagen. Man märker tydligt under dagen, att man har mindre utrymme för kaffe, svart te eller läsk. Vattnet kommer inte bara att tränga ut mer onyttiga drycker, men det kan också förbättra din hälsa på andra sätt. Precis som dricksvatten tränger ut ohälsosamma drycker, så kan hälsosam mat också tränga ut skräpmat. När du ökar ditt intag av näringsrik mat, t ex. mörka bladgrönsaker och fullkornsprodukter, kommer din kropp att ha mindre utrymme för raffinerade, sötsliskiga, näringsfattiga livsmedel. Det bästa är att när du börjar lägga till nyttigare mat i din kost, så kommer din kropp att naturligt börja längta efter dem.

Orsaker till begär

Kroppen är fantastisk. Den vet när hon ska sova, vakna, gå på toaletten, upprätthålla 37 grader och dra igen ögonen när ljuset blir för ljust. Den vet vad hon ska göra under mirakel som graviditet och förlossning. Ditt hjärta missar aldrig ett hjärtslag. Dina lungor andas alltid. Kroppen är en super-dator och den gör aldrig misstag. Titta på livsmedel, underskott och beteenden i ditt liv som är de bakomliggande orsakerna till dina begär. Många människor ser begär som svaghet, men egentligen är de viktiga meddelanden avsedda att hjälpa oss att upprätthålla balansen. När du upplever ett begär, dekonstruera den. Fråga dig själv, vad min kropp vill och varför? De främsta orsakerna till begär är:

 1. Brist på primär mat. Att vara missnöjd med en relation eller att följa en olämplig träningsrutin (för mycket, för lite eller fel typ), att vara uttråkad, stressad, oinspirerad av ett arbete eller att sakna ett andligt utövande kan alla orsaka känslomässiga ätande. Att äta kan användas som ett substitut för underhållning eller för att fylla tomrummet av otillräcklig primär föda.
 2. VattenBrist på vatten kan skicka meddelandet att du är törstig och på gränsen till uttorkning. Uttorkning kan manifesteras som en mild hunger, så det första du ska göra när du bli sugen efter något är att dricka ett fullt glas vatten. Överflödigt vatten kan också orsaka ett begär, så se till att ditt vattenintag är väl balanserat.
 3. Yin / yang obalans. Vissa livsmedel har mer yin kvaliteter (expansiv) medan andra livsmedel har mer yang kvaliteter (dras ihop). Att äta mat som är antingen extremt yin eller extremt yang orsakar ett begär för att upprätthålla balansen. Till exempel att äta en diet alltför rik på socker (yin) kan orsaka ett begär efter protein (yang). Att äta för många råa livsmedel (yin) kan leda till att du blir sugen efter mycket kokt (uttorkade) livsmedel eller vice versa.
 4. Årstiderna. Ofta längtar kroppen efter mat som balanserar element tillhörande säsongen. På våren längtar vi efter renande mat som blad grönsaker eller citrus frukter. På sommaren, längtar många efter kylande mat som frukt, sallad eller glass och på hösten är vi sugna på mat som gör oss att känna oss jordad som squash, lök och nötter. Under vintern, många längtar efter stärkande och värmande mat som böngrytor, olja och fett. Begären kan också förknippas med semestertider, då vi serverar glögg eller godis.
 5. Bristpå näringsämnen kan framkalla udda begär. Brist på mineraler (t ex. krom eller näringsfattiga former av energi, som koffein.
 6. Hormoner. När kvinnor menstruerar, är gravid eller är i klimakteriet, pendlar testosteron- och östrogennivåer och kan orsaka unika begär.
 7. De-evolution. När allt går väldigt bra, händer ibland ett själv-sabotage syndrom. Vi längtar efter mat som rubbar vår balans, vilket skapar ökade begär till att balansera oss själva. Detta händer ofta i samband med lågt blodsocker och kan resultera i kraftiga humörsvängningar.

10 steg till att hantera sockerberoende

 1. Minska eller eliminera koffein. Upp- och nedgångarna av koffein bidrag till uttorkning och blodsocker svängningar, förorsakar socker begären att bli mer frekventa.
 2. Drick vatten. Ibland sötsuget är ett tecken på uttorkning. Innan du går för sockret, drick ett glas vatten och sedan vänta några minuter för att se vad som händer.
 3. Ät söta grönsaker och frukt. De är söta, hälsosamma och gott. Ju mer du äter, desto mindre kommer du att längtar efter socker.
 4. Använd milda sötsaker som torkad frukt. Undvik kemisk baserad, konstgjorda sötningsmedel och mat med tillsatt socker, fruktos, agave och honung. Använd milda sötningsmedel som lönnsirap, stevia, rismalt, kornmalt eller kokos palm nektar.
 5. Kosttillskott som krom, magnesium och zink kan effektivt dämpa sockerbegären. Viktiga mineraler för att cellen ska kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer.
 6. Kokosolja innehåller den mellanlånga fettsyran kaprylsyra som fungerar som energi till hjärnan på samma vis som socker. Ät minst en matsked kallpressad virgin kokosolja om dagen! Genom att tillföra mer fett till din mat blir du mätt längre på ett helt annat sätt än att äta en kolhydratrik frukost och lunch.
 7. Räkna ut mängden animaliska maten du äter. Att äta för mycket kan leda till att du bli sötsugen. Att äta för lite protein kan också få dig att bli sötsugen!
 8. Eliminera fettfri eller fettsnål förpackade snabbmat. Dessa livsmedel innehåller stora mängder socker för att kompensera frånvaro av smak och fett, som kommer att skicka dig på berg- och dalbana av socker toppar och dalar.
 9. Experimentera med kryddor. Koriander, kanel, muskot, kryddnejlika och kardemumma kommer att ge sötma till din mat naturligt och minska ditt begär.
 10. Äppelcidervinäger förbättrar insulinkänsligheten vid ett kolhydratrikt mål och sänker blodsockret med 30%. Syrade grönsaker är ett fantastisk fermenterat livsmedel för att hålla en jämnare blodsockernivå. Vita Biosa är också en god och hälsosam fermenterad dryck.

Dagliga rutiner

 1. Bli fysisk aktiv. Börja med enkla aktiviteter som promenader eller yoga. Börja med 10 minuter om dagen och öka successivt. Det kommer att bidra till att balansera ditt blodsocker, öka din energi och minska spänningar som hjälper till att dämpa sockerberoendet.
 2. Få mer sömn, vila och avkoppling. När du är trött eller stressad, kommer din kropp att längta efter energi i form av socker. Dessa begär är ofta en följd av sömnbrist, när man lägga sig för sent eller vaknar tidigt, ibland i månader och även många år i följd.
 3. Ta det lugnt och hitta din sötma i ditt liv! Din kropp behöver inte socker biologiskt, men den längtar efter kramar, tid med vänner, friluftstider, träning, massage, etc. När livet blir tillräckligt sött av sig självt, behövs inga tillsatser! Lyssna på dina begär och förstå vad din kropp verkligen behöver.

/ Dudley Slinger